Кинофестивалът „Златната липа“ 2016 приключи с бляскава церемония по награждаването на филмите-победители

0

Наградата за най-добър филм замина за Дания, спечели я политическият трилър „Идеалистът“

1Със стилна церемония в присъствието на едни от най-известните български актьори на 1 юни беше закрит IV Фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ – Стара Загора

2

[dropcap style=”flat”]М[/dropcap]еждународното жури с председател режисьора Костадин Бонев обяви от сцената на Държавна опера Стара Загора победителите в петте категории от конкурсната филмова програма. Наградата „Златна липа“ за най-добра главна женска роля беше присъдена на руската актриса Агрипина Стеклова за изпълнението и във филма „Инсайт/Сляпа любов“. Статуетката за най-добра мъжка роля замина за Австрия при актьора Мануел Рубай, за играта му в „Грубер си отива“. Наградата за режисура получи Ивайло Христов за филма си „Каръци“. Съюзът на филмовите дейци в България присъди наградата си на естонската военна лента „1944“. Специалната статуетка на тази награда отново е изработена от известния склуптор Спас Киричев, автор и на статуетката „Златна липа“. Съюзът на филмовите дейци връчи наградата си и на миналогодишния и носител – турския режисьор Каан Муждеджъ, който тогава не успя да присъства на церемонията, а сега беше член на международното жури.

Аплодисментите за най-добър филм събраха авторите на датския политически трилър „Идеалистът“ с режисьор Кристина Розендал. Филмът представя журналистическо разследване за инцидент с потулването на катастрофа с американски бомбардировач с ядрени бойни глави в района на Гренландия през 60-те години на миналия век. „Това е филм, който спокойно може да конкурира получилия „Оскар“ за най-добър филм тази година „Спотлайт“, в който също се разказва за журналистическо разследване“, каза при връчването на наградата председателя на журито Костадин Бонев.

Владо Пенев, Алекс Сърчаджиева, Мартина Вачкова, Иван Ласкин, Любен Чаталов, Мария Статулова, Васил Михайлов, Димо Алексиев и още много от звездните актьори на България бяха част от церемонията по закриване на фестивала „Златна липа“`2016, по време на който специалната награда за цялостен принос в киното получи голямата актриса Татяна Лолова.

Пълната зала аплодира организатора на фестивала – режисьора Магдалена Ралчева, която изрази благодарността си към всички, които са помогнали за неговото осъществяване, и на публиката за съпричасността и интереса към филмовата програма през петте фестивални дни и съпътстващите я културни събития.

Изпълненията на военния духов Биг бенд на Стара Загора и на попзвездата Дичо успешно допълниха звездния блясък на „Златната липа“`2016, която вече е част от историята.

3Това е актьорът Владо Пенев, а отзад е журито-председателят Костадин Бонев с белите коси, до него- грузинската режсьорка, сценарист  и художник Нана Джорджадзе, руската актриса Елена Игоревна Захарова, Боян Вулетич- режисьор и сценарист от Сърбия и турският режисьор Каан Муждеджъ- миналогодишният носител на Наградата на Съюза на филмовите дейци за филма му „Сивас”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here