Национален център за книгата дари книги на 15 столични гимназии

0

NCK_logo[dropcap style=”flat”]Н[/dropcap]а специално събитие в Литературен клуб „Перото“ днес официално бяха дарени комплекти от книги със съвременна наша литература на училищните библиотеки на 15 столични гимназии. Инициативата беше подкрепена от Националния център за книгата (НЦК) към Националния дворец на културата (НДК) и се организира съвместно с Регионален инспекторат по образованието – София.

„Добре дошли във вашия Дворец. В него има това, от което ще се нуждаете през целия си живот – култура. Много ще се радвам да се опитвате да я откривате постоянно. Ако културата е част от живота ви, той ще е много по-хубав и интересен”, бяха приветстващите думи на директора на НДК Мирослав Боршош към събралите се ученици. „В живота ви сега има много повече учебници, отколкото тези книги, които ще ви подарим. Но, ако направите книгата свой приятел и спътник в живота, ще видите, че много по-лесно ще минавате през него”, допълни той.

„В България да издаваш книги е сложен бизнес, а в същото време, да издаваш българска литература е призвание. В днешно време, когато си говорим какво е българщина, този комплект книги, който ви даряваме, за нас е българщина в най-хубавия смисъл на тази дума”, каза Боршош. Той подчерта ролята и значението на всичко, което се случва в Двореца за българската, европейската и световната културата. „С тези комплекти ние ви даряваме едно парче от България – български автори, подкрепени от нас, правим го защото ние подкрепяме издателите, които издават българска литература”, беше категоричен той. Боршош изрази надежда тези книги да бъдат четени в училищните библиотеки. „И от училище – веднага в „Перото”, беше финалният призив на директора на Двореца към столичните училищни възпитаници.

„Искам да благодаря на нашите съорганизатори от Регионален инспекторат по образованието – София в лицето на Станислав Георгиев, благодарение, на който се случва това събитие”, каза директорът на НЦК Светлозар Желев. Той също изрази надежда, че книгите, попадащи в комплекта, ще бъдат прочетени и със съжаление констатира, че се обръща изключително малко внимание на училищните библиотеки, а те имат много важна роля.

„В този комплект влизат много интересни четива – 5 броя на сп. „Съвременник”, което е истинска литературна институция в България, която през последните 35 години продължава да поддържа нивото и качеството на литературата, което публикува. От миналата година списанието излиза с подкрепата на НЦК и НДК. Вие сте първите, които ще имате най-новия брой на списанието от тази година, което предстои да бъде разпространено и в книжарниците в страната. Не можем да минем и без екстракта и есенцията на литературата, а именно поезията. Тук са събраните стихотворения от 2002–2007г. на Валери Петров. Това беше и първата книга, която беше подкрепена от НЦК”, припомни Желев. Другите книги, които влизат в комплекта са: „Вечерен трепет” на Димитър Бояджиев, „Догонване на света” на Марко Ганчев, „Дом на вятъра” на Димитър Кабаков, „Жертви на любовта” на Елена Алексиева, „Изгревът на буквите. Слово за Персиан” на Красимира Йончева, „Илийчо, Август и седемте джуджета” на Сотир Гелев и Пенко Гелев, „Край до край” на Стефан Стефанов, „Сезонът на Йоана” на Яница Радева, „Кронос, тоя нещастник” на Юлия Спиридонова-Юлка, „Точно време” на Владимир Левчев, както и каталозите „Съвременни български писатели” и „Детски книги от България – писатели и илюстратори” на английски език, изработени и представени на панаирите на книгата във Франкфурт и Болоня.

„Да се дарява е добро, а да се даряват книги е даряване на духовност”, каза Станислав Георгиев. Той припомни знаменитата мисъл на Константин Преславски от Х в.: „Пазете книгите, защото в тях има живот вечен”.

Събитието беше уважено и от проф. Джузепе Дел’Агата – доайенът на българистиката в целия свят, университетски преподавател по български език и славянски литератури в Пиза и Болоня, благодарение на когото на италиански език бяха издадени: Валери Петров, Георги Господинов, Алек Попов и др.

Училищата, които получиха комплекта книги от НЦК и НДК са: Първа английска езикова гимназия, Втора английска гимназия „Томас Джеферсън”, 91 НЕГ „Професор Константин Гълъбов”, 164 ИЕГ „Мигел де Сервантес”, НГДЕК „Константин Кирил Философ”, СМГ „Паисий Хилендарски”, 18 СОУ „Уилям Гладстон”, 138 СОУ „Проф. Васил Златарски”, 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”, НПМГ „Академик Любомир Чакалов”, 22 СОУ „Георги С. Раковски”, Американски колеж в София, Национален учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура, 73 СОУ „Владислав Граматик” и 127 СОУ „Иван Николаевич Денкоглу”.

снимки: Орлин Огнянов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here