Арт лаборатория вдъхновява и събира малки и големи

0

Млади художници и педагози обучават и се отдават на социални каузи

Научих от мои близки за едно място в София, което трябва да видя на всяка цена и да кажа на повече хора, за да се възползват от този резерват на молива и четката. Дали наистина е така, запитах се? Не чаках дълго. След десетина дни се убедих лично и благодарих на приятелите за това, че имах възможността да се докосна до тази лаборатория на чудесата.

23687IMG_7450Веднага искам да разкажа на малки и големи какво видях и какво вие може да научите. Арт лабораторията на ул.„Ивайло“ №1 в столицата е информативно-обучителен център за изкуство, който събира хора на четката, на изяществото на тоновете, на духа и перото. Идеята да сътворят това местенце за талантливи и вдъхновени деца е на живописеца Юлиан Станкулов, графика Момчил Доневски и на техни колеги, решили да творят, но и да предават опита си.  За това и мисията им е да провокират и насърчават интереса на децата, младите и на обществото към изкуството.

Арт лабораторията е изградена от група Laboro – млади художници и педагози, които правят всичко необходимо пространството да отговаря на съвременните разбирания и да привлича интереса на посетителите. Разбирам от Юлиан, че оборудването, дизайна, програмата и концепцията са постигнати единствено със собствените им средства и труд.

4423591Той пояснява, че първата изложба на групата в Арт лаборатория, озаглавена Laboritas e до 31-ви март. Тя обединява различната гледна точка на отделните автори и пресъздава идеята за изкуството като работен експеримент. Човек сам може да се убеди и да разбере, че посредством разнообразните художествени форми и похвати, авторите придават визуален израз на своите виждания, свързани със самоопределянето и самовъзприемането, което може да бъде личностно, групово и дори национално.

В изложбата присъстват както произведения в класическите жанрове живопис, графика, скулптура, така и съвременни форми на изкуство, като видео арт и инсталация. Младите автори са Юлиан и Ялмур Станкулови, Момчил Доневски, Михаела Каменова, Десислава Досева, Виктор Павлов, Алина Павлова, Атанас Симеонов, Силвана Илиева, Симеон Кривошиев, Евелин Димитров, Калин Бешировски и Ивайло Христов.

Юлиан разказва за участието на творците в проект „Българско изкуство за вашето дете и детето във вас“, за който са подкрепени от Национален фонд „Култура” към Министерството на културата.

Работят и върху реализирането на мобилна Арт лаборатория, достигаща до деца със специални образователни нужди.

Художникът подчертава, че имат социална библиотека за изкуство със свободен достъп и организират безплатни тематични публични лекции, работилници и курсове за малки и големи, работят за различни социални каузи, към които ангажират вниманието на децата и обществото чрез изкуство и забавление.

Юлиан ми разказва, че при тях се провеждат и тематични работилници за редица български празници: 1 март  –  Баба Марта, 3-ти март  –  Освобождението на България, 24 май  – Денят на  славянската писменост и култура и пр. Освен забавление и творчество, присъстващите получават и знания за празниците и българските традиции и обичаи. Както първокласничката Мария, която идва в лабораторията на творчеството за първи път, но не пропуска да нарисува и своето произведение. Показва ми рисунката си с особена възхита. Двете с нея забелязваме, че  тук може да се изработи тракийски венец, да се стреля по мишени с балонени стрели и лък, да се рисува по черни и бели дъски, да се редят пъзели и модули.

Създателите на Арт лабораторията имат много иновативни идеи и планове. Техни проекти са „Българско изкуство”, „Мобилна лаборатория”, Галерия на младия художник. И техен акцент не са лъскавите и луксозни прoизведения, напротив, държат на истинските пъстри, ярки и пълни с живец творби, които грабват окото и пълнят сърцето.

Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here