„Червено“, Национална галерия, 29.03–30.04.2016г.

0
Атанас Яранов - Интимност

pokanaEL_red (1)„Червено“ е втората от поредица изложби в залите на Националната галерия по идея на Мария Василева (след експозицията „Бяло“ с куратор Бистра Рангелова) и преди „Синьо“, „Жълто“ и „Черно“), в които избраните творби са обединени от цвета като художествен проблем, като символ и метафора.

[dropcap style=”flat”]П[/dropcap]редставени са български и чуждестранни автори с произведения на живописта, графиката, скулптурата и фотографията, част от колекцията на Националната галерия.
Всички те демонстрират по различен начин естетиката и символиката на червения цвят. Произведенията са обособени в няколко модула, които дават възможност на зрителя да види как червеното присъства в творбите на религиозното изкуство, в българското и европейското изкуство от края на XIX и през XX в., в изкуството на социалистическия реализъм, в абстрактното и концептуалното изкуство.
В различните творби червеното има своя специфична роля. То символизира религиозни или политически идеи, изразява психологически и екзистенциални състояния. В някои от работите е доминиращ цвят, а в други – само дискретен цветови акцент или отделящ предметите контур. Червеното е фон на предметите или фигурите в дадена картината или основа, върху която те стъпват.

В изложбата са включени произведения на Иван Доспевски, Иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Давид Перец, Никола Танев, Кирил Петров, Генко Генков, Светлин Русев, Петър Дочев, Лика Янко, Магда Абазова, Димитър Буюклийски, Иван Кънчев, Иван Кирков, Валентин Колев, Марко Монев, Георги Баев, Искра Благоева, Алла Георгиева, Боряна Росса, Ролан Удо, Жан Карзу, Морис Брианшон, Бела Цобел, Петар Мазев и други.

Кирил Василев е куратор на изложбата.

Откриване на 29 март, вторник, в 18.00 часа.
Пл. „Княз Александър І“ №1

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here