„Специалистите разказват“ в „Квадрат 500”

0

„Специалистите разказват“ е нова инициатива на Националната галерия. В поредица от разговори изкуствоведи и реставратори от музея ще представят пред посетителите избрани произведения от колекцията и ще споделят интересни моменти от изследователската си работа.

Vasil Stoilov[dropcap style=”flat”]П[/dropcap]ървата среща ще бъде на 26 март – събота, от 15.00 часа, в зала №23 на представителната експозиция в „Квадрат 500”, пл. „Св.Александър Невски“. Пред картините на Васил Стоилов там ще говори главният уредник в отдел „Изследване и представяне на българското изкуство“ Анелия Николаева. Вход – с билет за експозицията.
Васил Стоилов (1904-1990) е сред големите имена на българското изкуство на ХХ век.  Като тематика, сюжети и  като пластични търсения творчеството му  основно е свързано с идеята за родното. Голяма брой от неговите битови композиции,  пейзажи, творби на историческа тематика и портрети са христоматийни образци в историята на живописта ни. Работени основно в акварелна техника, те представят художника като един от майсторите на акварела у нас.

Анелия Николаева е специалист  в областта на новото българско изкуство от първата половина на ХХ век.  Работи в Националната галерия от 1997 година и е участвала в организирането на големите ретроспективи на художниците Иван Милев, Александър Божинов, Васил Стоилов, Владимир Димитров-Майстора, Йозеф Питер и други. Има редица публикации в каталози и в специализираната периодика.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here