В душите ни да няма мраз

0
PENTAX Image

В нестандартен и нетипичен за поезия час, и то любовна, доста след изгрева и в сянката на обяда, а не в романтични вечерни мигове, в салон „Журналист” в СБЖ беше представена новата книга „На тишината гласа” на пловдивската журналистка и поетеса, член на дружество „Европрес” Радка Атанасова-Топалова.

[dropcap style=”flat”]Е[/dropcap]дин хубав повод ни е събрал днес, каза председателят на журналистическото дружество „Европрес” Георги Найденов, който е и издател на стихосбирката. За Радка Топалова той каза, че е достоен член на поетичния ескадрон на журналистите в града под тепетата. А според редактора на „На тишината гласа” Величко Хинов „в смутно, в болно време, творецът е творец, ако точно опъва тетивата на словесния си лък”. За поезията на журналистката „пленничка” на историите в рими, той казва, че чрез нейната поезия се е докоснал „до метафорични строфи, заредени с жизнелюбие и искреност, с чувства, които гравитират в най-деликатната, крехка, човешка чувствителност”. Издала вече четири книги, за Радка Топалова може да се каже с ръка на сърцето, че тя вече е вдигнала твърде високо летвата, но какво по-красиво нещо от това да пишеш за любовта, която таиш в сърцето си не само към любимия човек, но и към хората, прекрасните мигове в живота, към самия живот, към знакови личности от историята…

„Приятели, направихте този ден щастлив за мен – се обърна Радка Топалова към дошлите на нейния празник. – Дарихте ми частица от вашето време, посветихте го на моята тишина.” За нея поезията е форма на живот и тишина в душите ни. Една тишина, която благодарение на хората, помогнали да се роди новата ѝ книга – Георги Найденов и Величко Хинов, е станала реалност. Журналистката поетеса прочете стихове, които нееднократно бяха горещо аплодирани от събралите се на поетичното преживяване в СБЖ. Сред изповедите в рими особено силно прозвучаха стиховете, посветени на Апостола на свободата и на журналистите.

Та нали всичко в този живот е любов!

„За нас този ден е голям празник – каза председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. – И то вие го направихте с вашата поезия и искрена топлота. В днешния напрегнат ден красотата и истинската поезия са тези, които стоплят душите ни.”

По повод дългогодишната ѝ работа на попрището журналистическо и книгите, които е издала, Радка Атанасова-Топалове бе наградена от Снежана Тодорова с грамота на СБЖ. Поетесата получи също и грамота от наскоро учредената Международна академия по журналистика – Европрес, със седалище Пловдив.

Розалина Евдокимова
снимки Мари Къналян

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here