СФФ 20: Новият филм на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” даде старт на юбилейното издание на фестивала

0
Кадри от снимачната площадка

През 2016 филмовият месец март е посветен на 20-годишнината на едно от най-очакваните и значими културни събития в столицата и страната ни – Международният филмов фестивал София Филм Фест.

[dropcap style=”flat”]С[/dropcap]тартирал като проект от „София Мийтингс”, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” на Иглика Трифонова даде заявка за сериозен успех още през 2011 година, когато спечели в рамките на кинофестивала в Кан наградата ScriptEast на името на легендарния полски кинорежисьор Кшищоф Кешловски. Световната премиера на филма се състоя през ноември 2015 година в конкурсната програма на международния фестивал „Black Nights” в Талин.

Кадри от снимачната площадкаСюжетът на филма ни отвежда в съдебната зала, където Главният прокурор на Международния Трибунал за войната в бивша Югославия, Катрин Лагранж, призовава като свидетел сръбското селянче Деян. Момчето има присъда в Босна за участие във военни престъпления, а в Хага се явава като ключов свидетел срещу високопоставен сръбски военен. Показанията на Деян са важни и конкретни, защото са лични. За всички изглежда, че делото ще завърши със справедлива присъда за военнопрестъпника и това ще бъде първата голяма победа за Трибунала. Но адвокатът на обвиняемия – известният шведски юрист Михаил Фин, воден от професионалната си амбиция да участва в едно от големите дела на „новия правов ред”, усеща, че има нещо нередно и предприема лично разследване в Босна…

Копродукцията на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай, е разказ за стойността на живота на малкия човек и за измеренията на човешкото достойнство. „Това е действителен казус от трибунала в Хага, – обяснява режисьорката Иглика Трифонова. – История за едно съвременно жертвоприношение, защото до ден днешен цивилизацията съществува по този начин. Възможно е един човек да бъде принесен в жертва в името на големите идеали, голямото право. Това е история за малкия човек в центъра на мащабните политически събития и водовъртежи, а също така и за трудния и мъчителен път на Балканите към Запада.”

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” е тематично продължение на предишния филм на Иглика Трифонова „Разследване” (Голямата награда за най-добър филм в Котбус 2007, най-добър сценарий във Варшава 2008, най-добър режисьор в Букурещ 2008, Наградите за най-добър балкански и най-добър български филм на 11-ия СФФ, 16 национални награди, сред които Специалната награда на журито и Наградата на критиката във Варна 2006) и нейната документална творба „Разкази за убийства” от 1993 година (включен в панорамата на 10-те най-добри документални филми на годината на кинофестивала в Петербург, удостоен със „Златна роза” през 1994 г.), изиграл съществена роля в дебатите срещу смъртното наказание през 90-те години на ХХ век.

Иглика ТрифоноваВсичко започна от „Разкази за убийства”, – споделя режисьорката. – Беше в началото на кариерата ми и разговорите с тримата осъдени на смърт си остават едни от най-съществените мигове в моя живот. Те очакваха собствената си смърт, докато в България се водеше дебат „за” или „против” смъртното наказание. И това беше моят първи урок по житейска драматургия. Моята презумпция, че осъдените не желаят да говорят за това, което са извършили, се оказа невярна. Точно обратното – техните престъпления се бяха превърнали в най-важното нещо, което имат. Едно жестоко имáне. Всеки от тях, без значение какъв е и какво е извършил, се опитваше да разбере защо това се е случило. И имало ли е шанс да бъде избегнато. В престъплението и начина, по който човек се отнася към него, има много силна метафора за това как живеем ние. Всеки ден сме склонни и извършваме своите малки престъпления, но просто моделът на крайното, голямото престъпление е много по-видим. Извършваме предателства на друго ниво и опитът да се оневиним е всъщност това, което движи света. Откакто свят светува, престъплението е част от живеенето ни, от тъмната ни страна, а всички имаме такава.

„Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” събира на снимачната площадка една от най-забележителните съвременни френски актриси Ромен Боранже („Диви нощи”, „Пълно слънчево затъмнение”, „Апартамента”, „Рембранд”, „Вик и Фло видяха мечка”), откритието на Бергман – Самуел Фрьолер („Най-добрите намерения”, „Диригентът”),  световноизвестната македонска актриса Лабина Митевска („Преди дъжда” на Милчо Манчевски), Нермина Лукач („Яж, спи, умри”), Изудин Байрович и българските актьори Ованес Торосян и Красимир Доков. Филмът е заснет в Босна, Холандия (Амстердам и Хага) и Швеция (Малмьо и декор на Хагския Трибунал в студиото в Истад). Оператор е Рали Ралчев, композитор – Теодосий Спасов. Продуцент е Росица Вълканова, с която Иглика Трифонова работи в тадем в „Писмо до Америка” и „Разследване”.

Талантливата и аплодирана по света Иглика Трифонова доказва за пореден път качествата си на изкусен кинематографист. Майсторски заснетите и вълнуващи кадри в комбинация със задълбочения диалог и интригуващите образи превръщат творбата в завладяващ киноразказ, – категорична е международната критика. – Психологическите, религиозни и културни последици от войната в Босна, пресъздадени като автентично преживяване, насочват вниманието към въпроси, свързани със социалната и човешка идентичност.”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here