Мохамед Ал Кик – 87 дни гладна стачка

0

Израелски правозащитници с писмо до Нетаняху

Палестинският журналист (33 г.) Мохамед Ал Кик навлезе в  87-я ден от гладната стачка в знак на протест срещу незаконното си задържане в израелски затвор. След като вчера израелският съд отхвърли молбата му да бъде преместен в палестинска болница на Западния бряг, с което го остави строго охраняван в израелската болница към затвора, Мохамед Ал Кик продължи да отказва сол или минерали, приемайки само вода, което ще прави докато не бъде освободен. Миналия месец в свое писмо той заяви:“ Палестинските журналисти, включително аз, плащаме цената за расистката политика на Израел.“, имайки пред вид „убитите журналисти“ по цялата окупирана палестинска територия. „Когато хората са третирани тиранично, те престават да се интересуват от последствията, включително от последствията за собствения им живот. Заради това се оставям в божиите ръце и ще продължа гладната си стачка до мъченическа смърт или свобода“.

Mohamad Al QiqМеждувременно навсякъде в палестинските територии продължават публичните прояви в подкрепа на Ал Кик. В университета Бир Зейт, където журналистът е бил студент, продължава седящата стачка на студенти и служители. Отделно манифестираха палестински политически затворници и журналисти. В израелския затвор „Ешел“ палестинските затворници от  Отделение 10 обявиха „ден на неподчинение“ като удряха по вратите и викаха в знак на солидарност с Ал Кик. Управата на затвора им отговори с локдаун. Въпреки това затворниците от 10-то отделение заявиха, че ще продължат с неподчинението си и то ще ескалира, ако Ал Кик почине преди да бъде освободен. В южната част пък на Западния бряг, в Хеброн група журналисти излязоха на улицата също с цел да заявят солидарността си с техния колега Ал Кик. Към тях се присъединиха членове на асоциацията на палестинските политически затворници, учители, политически функционери.

След вчерашния отказ на съда да уважи молбата на Ал Кик за преместване в палестинска болница на Западния бряг, Amnesty International настоява пред окупационните власти да преместят гладуващия журналист в палестинска болница в Рамала, посочвайки в специално изявление, че „Ал Кик, който е на прага на смъртта, има право  да бъде лекуван от лекари, избрани от него самия, в качеството си на задържан без обвинение“.

Към критиките спрямо израелския съд се присъедини и израелската правозащитна организация Б`Тселем, квалифицирайки решението му като „ново дъно на бездушния му подход към човешките същества“. В писмо до израелския премиер Бенямин Нетаняху  изпълнителният директор на групата Хагай Елад настоява за незабавно освобождаване на 33-годишния журналист  и прави на пух и прах аргумента, с който съдът отказа преместването на Ал Кик, а именно, че „ако задържаният бъде освободен, усилията за повторното му задържане ще застрашат живота на войниците“. Елад пише: „ Този тип аргументи очевидно не могат да оправдаят продължаващото задържане на Ал Кик в болницата Аемек против неговото желание. Фактът, че съдът прие този аргумент говори повече за правосъдието, отколкото за разумността на приемането му“. Това решение според директора на Б`Тселем е доказателство за „дългата история“ на Върховния съд като „гумен печат под заповедите за административно задържане“. В заключение Хагай Елад се обръща към Нетаняху „да вземе единствено възможното морално решение при сегашната ситуация – т.е. незабавно освобождаване на Мохамед Ал Кик“. „Вие носите отговорност за живота на Ал Кик. Аз Ви призовавам, аз Ви умолявам да наредите незабавното освобождаване на Ал Кик преди да стане твърде късно“ завършва писмото.

По информация от адвоката на Мохамед Ал Кик състоянието му все повече се влошава, той не може да движи тялото си, трудно диша и болките стават все по-силни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here