За съдбата на палестинския журналист Мохамед Ал Кик

0

Mohamed_Al-Qeeq_palestinian_journalist_27732[dropcap style=”flat”]П[/dropcap]алестинският журналист Мохамед Ал Кик (33 г.), кореспондент на телевизионния канал Majd в Саудитска Арабия, е арестуван на 21 ноември 2015г. призори след като окупационните сили са нахлули в дома му в Рамалла, разбивайки вратата и прозорците на жилището. При направеното претърсване специално са търсени файловете с негови кореспонденции, както и международната му журналистическа карта. Иззети са неговия и на съпругата му мобилни телефони, както и компютърът му. С белезници на ръцете е отведен до центъра за разпити и му е приложена процедурата за административно задържане, чрез която окупационната сила си позволява да държи палестински граждани под арест за неопределено време, без да им бъде предявено обвинение или да получат присъда след процес. В знак на протест срещу незаконното му задържане и малтретирането му по време на разпити Мохамед Ал Кик започна гладна стачка преди 68 дни (на 25 ноември 2015). Въпреки съществуващите изрични забрани и нееднократните протести на лекарски организации от цял свят, затворническите власти са правили опит насилствено да го захранят няколко пъти.

Състоянието на Мохамед Ал Кик се влошава с всеки изминал ден. Той е в състояние пред кома, а според един от адвокатите на палестинския комитет на политическите затворници медицинските заключения са, че органите му започват да отказват да функционират. В момента вече е загубил зрението и слуха си. Няколко пъти изпада в безсъзнание. Той е заплашен от фатален край, който може да настъпи всеки момент. Подписал е декларация, че ако изпадне в кома, не позволява да бъде захранван насилствено.

След официален протест на Амнести Интернешънъл и много други правозащитни организации и граждани, преди дни съдът разгледа молбата му за освобождаване, в резултат на което постанови той да остане под административно задържане и окончателното решение да се вземе след повторно разглеждане на медицинските доклади за състоянието му. Това решение представителят на организацията на палестинските политически затворници – Джауад Булус, окачестви като открита провокация. „Практически решението е опит да бъде принуден Ал Кик да доведе до край гладната си стачка и същевременно декларация, че няма да се намесва (съдът) докато той навлиза в кома“.

Съпругата на журналиста пред АФП призова за международна подкрепа за Мохамед Ал Кик, тъй като той е арестуван заради журналистическата си дейност, отразявайки обективно събитията на Западния бряг, вкл. в окупирания Източен Ерусалим. Според Шин Бет той е бил арестуван заради „терористична дейност“ като част от ислямистка група на Хамас.

Това не е първото задържане на Мохамед Ал Кик. Досега той три пъти е лежал в израелски затвор, последният преди настоящото задържане е през 2008г. Председателствал е Съвета на студентите в университета Бирзейт през периода 2006–2007г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here