„София 100 години столица на българското кино” – първа стъпка в партньорството между НДК и НФЦ

0

„Люмиер” официално е с всекидневна програма

В Деня на българското кино – 13 януари, емблематичното кино „Люмиер” официално отваря врати за всекидневни прожекции.

За тържественото откриване беше избрана премиерата на родния филм „София 100 години столица на българското кино” по сценарий и режисура на Явор Веселинов.

Показването на филма е и първият акт на съвместно сътрудничество между Националния дворец на културата и Националния филмов център, които сключиха меморандум за партньорство, в подкрепа на българското кино, по-рано същия ден.

Преди прожекцията приветствени думи към публиката отправиха Мирослав Боршош – изпълнителен директор на НДК, Камен Балкански – изпълнителен директор на НФЦ и д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община в направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”.

2016_0113_0033-2„Честит празник! Благодаря ви, че сте тук! Много сме развълнувани в Двореца, защото за кратко време успяхме да направим така, че това място отново да се превърне в киносалон, в който българските и европейските филми да са основен акцент. Знам, че е много трудно. Даваме си сметка за състоянието на българската киноиндустрия, но ако съберем любовта и таланта на хората, които работят в тази индустрия и ако с нашата воля и професионализъм в Двореца обединим усилия, можем да променим много неща. И да стане така, че на този екран зад гърба ми да има много качествени български филми”, каза Боршош.

„Искам да благодаря на Столична община за подкрепата, която ни оказва, както и на Националния филмов център”, допълни той.

„Първо имам приятното задължение да честитя празника от името на нашия кмет – г-жа Йорданка Фандъкова. Това е празник за София в пълния смисъл на думата, защото, както знаем, нашият град беше обявен през 2014г. за „Креативен град на киното” от ЮНЕСКО. Едно призвание за огромната роля, което това велико изкуство играе в живота на столицата. От Освобождението до днес киното е наистина душата на София. Искам да благодаря специално на г-н Боршош и на екипа на НДК, които направиха възможно кино „Люмиер” да заживее нов живот. Културният ренесанс на НДК стигна и до него, за което ние сме щастливи.

Благодаря и на Националния филмов център и НДК за постигнатото споразумение, защото за поколения софиянци любимото място за прожекции е НДК и се надявам то да е такова и за идните поколения. На добър час и приятно гледане!”, бяха думите на д-р Чобанов.

От своя страна Камен Балкански сподели: „Червеният килим е постлан пред кино „Люмиер” и премиерите на новите български филми, които Националният филмов център ще подкрепя и занапред. Благодаря на всички, които сте тук, успех на филма и екипа му, това е пред-предпремиера и с нея „Люмиер” започва своя ежедневен програмен цикъл. Пожелавам на тези, които правят кино много усмихнати или много разплакани от вълнение лица. А тези, които гледат – приятно гледане!”

„София 100 години столица на българското кино” е по сценарий и режисура на Явор Веселинов, а идеята е на Жана Караиванова. Оператор е Росен Даскалов – Тичъра, художник е Тита Димова, композитор на музиката е Емилиян Гацов – Елби. Продуценти са Галина Тонева и Кирил Кирилов. В ролите се превъплъщават Борис Георгиев и Явор Веселинов.

Продукцията е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на столицата през времето.

След прожекцията екипът на филма беше представен на публиката, а режисьорът и сценарист на продукцията – Явор Веселинов благодари на всички и изрази задоволството си, че премиерата е точно на празника на българското кино.

Събитието в „Люмиер” уважиха видни представители на българската кино и театрална индустрия у нас, медии и др.

sofia_100_webЗа филма
Едно осемгодишно момче попада в запуснат, но приказен и мистериозен киносалон. Гледайки филм след филм, то започва да си представя, че е герой в тях – вижда апокалиптична София от „А бяхме млади” и „Дневникът на един луд”, размирна София от „Тютюн”, „Немирната птица любов”… Пред очите му се открива стара София от „Любимец 13”, „Анкета”, „Бялата стая” и София такава, каквато я познаваме сега – „Цветът на хамелеона”, „Източни пиеси”, „Тилт”…
Продукция е на „Гала Филм” и се осъществява с помощта на Столична програма „Култура”, Национален филмов център в копродукция с ARS Digital Studio.

Ето какво предстои да гледаме от 15 до 21 януари:

[row][column size=“1/2″]

15 януари, петък, 19:00 ч.

Ирмена Чичикова в първия български филм, селектиран за конкурса на фестивала „Сънданс” ВИКТОРИЯ на Майя Виткова – 155’[/column] [column size=“1/2″]

16 януари, събота

18:15 ч. – Майкъл Фасбендър и Марион Котийар в МАКБЕТ, 113’

20:30 ч. – Хоакин Финикс и Ема Стоун в ПОЧТИ НОРМАЛЕН на Уди Алън, 96’[/column][/row] [row][column size=“1/3″]

18 януари, понеделник, 19:00 ч.

Никол Кидман и Джулия Робъртс в ТАЙНАТА Е В ТЕХНИТЕ ОЧИ – 111’

[/column] [column size=“1/3″]

20 януари, сряда, 19:00 ч.

Хоакин Финикс и Ема Стоун в ПОЧТИ НОРМАЛЕН на Уди Алън, 96’

[/column] [column size=“1/3″]

21 януари, четвъртък, 19:00 ч.

Майкъл Кейн, Харви Кайтел и Джейн Фонда във филма на Паоло Сорентино МЛАДОСТ – 118’[/column][/row]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here