Китайската мечта, част 4

0
[pullquote align=”right”]Когато пътищата ви не съвпадат не правете общи планове
Конфуций[/pullquote][dropcap style=”flat”]К[/dropcap]ъсно вечерта на 13-и, в петък се върнахме в Пекин.
Настанихме се в същия хотел… Имаше нещо трогателно в това-да си някъде там… в света за първи път, да вдишваш въздуха на съвършено различен континент, да си наясно относно всичките непреодолими за осем дена разлики и въпреки това да се чувстваш някак уверен и на мястото си.

Стори ми се особена тази вечер… Бях спряла да мисля за инцидента на летището в Чан Чун. Сега той ми изглеждаше като разиграване на сцена, в която участието ми е било единствено на наблюдател. А всъщност, съвсем не беше така.

…Изпаднах в обяснима паника. Имаше нещо в багажа ми, което задейства алармата и… о, да, в този момент си дадох сметка какво е да си безпомощен. Емоционалната криза изчезна на мига, в който си получих бордната карта, за да продължа към самолета…

12299216_10207030504019632_1359862621521260764_nВ стаята влязох само, за да си оставя куфара. После бързо се насочих към изхода на хотела и продължих по широката улица на нощен Пекин. Наоколо всичко блестеше. Беше светло като през деня. Движех се бавно и спокойно без посока. Беше топло. Дишах свободно и знаех, че това са моите единствени петнадесет или двадесет откраднати минути, които съм си подарила на най-непознатото място на планетата…

Ето я и съботата. На следващия ден трябваше да прелетим отново над Азия, за да се приберем у дома.

12313749_10207030510939805_663852334930378462_n…Денят едва започваше. Трябваше да пропътуваме през цял Пекин и да се отправим към мястото в близост до едно от най-великите съоръжения на всички времена – Великата Китайска стена.

Бяхме подготвени за това приключение. Смайваща гледка! Легендите за построяването, както и всичките разкази за стената, чрез която китайците са отблъсквали недобронамерените (както самите те ги наричат) варвари са многобройни.

Но, всъщност основното впечатление от пейзажа е усещане за безкрайност. Тази извиваща се като дракон линия се простира като че ли отвъд хоризонта. Без съмнение в заложените намерения на създателите стои грандиозен замисъл и всички изследвания, анализи и заключения в случая представляват само смирена благодарност и почит към усилията им. Сега Китайската стената е символ на мощ, култура, уникална философия, величие…

Да,наистина е особено състоянието на човек, стоейки на това място. Дали древните китайци са си представяли, че някога светът ще гледа на тях с такъв възторг?

Впрочем, в един момент възхищението ми от гледката отстъпи място на едно друго вълнение. Около десетина минути над нас се носеше странно бръмчене от нещо летящо, чиито перки се въртяха в различни посоки и провокираха единствено и само по детски веселяшко настроение. Летящото нещо почти се приземи на площадката пред нас, пръскайки всеобща радост и въодушевление. Разбира се току що появилият се дрон не беше включен в програмата, но изживяването няма как да се забрави и се вписа като извънредна точка от дневния ред.

Предвижването ни обратно към Пекин ни отне повече от два часа.

Булевардът на дългото спокойствие, Забраненият град, площадът Тянанмън и Операта. Сградата прилича на капсула, като че ли поставена нарочно във водна среда. Няма врати.

За да проникнеш в нея трябва да тръгнеш от площада и да преминеш през подлез. Панелите са стъклени и е достатъчно само да погледнеш на горе, за да видиш течащата вода.

Не се наемам да описвам пространствата, както и интериорните решения на тази постройка. Попаднахме в сърцето на Пекинската опера, а после и в концертната зала. Насладихме се на хоров концерт, изпълнен от хорa на Националната пекинска опера „Наследници на дракона”.

12357987_10207038112889849_1154168737_n[pullquote align=”right”]Дни по-късно открих изречение, срещу което беше изписано името на Конфуций:
„Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах.”[/pullquote] На връщане към хотела направихме последните си нощни снимки, а на следващия ден се отправихме към летището.
Очакваше ни пътуване, този път към нещо познато и обичано. Прибирахме се у дома.

Даниела Владимирова Христова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here