Християнското семейство дава радост и учи на отговорност

0

„Български гоблен” и възпитаниците на читалище „Димчо Дебелянов-1960” събраха три поколения

Денят на християнското семейство и младеж донесе толкова емоции, радост, надежди и пожелания за здраве и късмет.

[dropcap style=”flat”]В[/dropcap] този ноемврийски предиобед децата ни върнаха към ценностите и корените на предците ни. Млади семейства, възрастни, преподаватели и възпитаници на НЧ „Димчо Дебелянов-1960” препълниха залата в очакване празничната проповед за въведение Богородично на негово благоговенство отец Валентин Тупаров. Всяка година на този ден жадните за духовност, любов и истинска дободетел се доверяват на хората от читалището и ненапразно. Истинска изненада за гостите тази година бяха невероятно изработените икони от президента на фирма „Български гоблен” Росица Бакалова. Присъстващите бяха удивени от гоблените с лика на „Исус Христос”, „Богородица с младенеца”, „Св.Анна”, „Рождество Христово”, „Св.Николай Чудотворец”, „Св.Дева и Св.Елисавета”. Арт студио „Български гоблен” се утвърди като българска школа за гоблени, допринасяйки за извисяването на родния дух и самочувствие, каза г-жа Бакалова. Тя дари на гостите специални курабийки, специално направени за празника.

IMG_0088

Близо до иконите бяха изложени рисунки на седемгодишната Мария Николова, посветени на семейството, природата, училището и децата.

След обичайната подготовка и украса , покривка, свещи, прясна питка и вино, китчица здравец, отец Валентин Тупаров от храм „Свето Възнесение Господне” благослови присъстващите. Пожела радост, щастие, духовен растеж и стремеж на родителите да възпитават децата си в добро, справедливост, да могат младите да открояват злото от доброто. Всички бяха поръсени със светена вода за здраве и късмет.

Денят на християнското семейство (Въведение Богородично) се чества през седми век от патриарх Терасий в Константинополската църква. Според светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и отдадена в служение на Бога. На Въведение Богородично родителите водят децата на богослужение, за да ги възпитават в дух, вяра и любов. „Нашето призвание като родени на тази земя е да бъдем радостни и щастливи от благата, които ни се дават, за това че можем да се радваме на красотата на природата и на даровете на плодородната ни земя. Нека нашето сърце се отвори за радостта от познанието, културата, науката, творчеството, изкуството, песните,” се каза в словото към гостите.

„Читалището ни е пристан на добрите хора и на всеотдайните творци, на невероятно талантливите деца и на техните родители. Днес семействата трябва да са сплотени, да се помъчат да видят забавните и влюбени неща на този свят. Да живеят в мир и любов! И да не забравят да правят добрини, големи, малки, нищожни, ежедневни сполети нещо мечтано и толкова важно за нас и семействата ни.”

За празника Ивана Джамджиева от школата по пиано с педагог Светла Янъкова изпълни „Ларгето” от Скарлати. С бурни аплодисменти публиката посрещна възпитаничката на школата по балет с педагог Славея Стойчева Мария Николова за стихотворението „Първокласник”. С лирика и нежност бе изпълнено и стихотворението на Васко от 31-во СУЧЕМ по случай празника.

С много настроение и любов бе аплодиран Марио Кръстев, възпитаник на музикалния педагог на читалището Роси Йорданова. Талантливото момче, което прослави България на десетки конкурси изпълни Caruso на Lara Fabian и просълзи всички гости. Втората песен „Още един път” Марио изсвири на пиано и изпя с цялото си вдъхновение на творец.

Поздравления за празника бяха получени от СБЖ, от медии, от хора на културата и изкуствата.

Денят на християнското семейство и младеж завърши с похапване от питката и с много снимки за спомен. Изпълнителите пък получиха значки и картички за великолепното си представяне.

Предколедните празници ни карат да се замислим, да отворим душите и сърцата си за доброта, сподели млада майка.

Миглена Китанова
снимки: Благой Костов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here