Еко Антарктида, СУ „Св. Климент Охридски”, 24.11–04.12.2015г.

0

Изложба на възпитаниците на художествената гимназия

[dropcap style=”flat”]Н[/dropcap]а 24 ноември от 18:30 ч., в навечерието на патронния празник на Българската полярна база и Софийския университет „Св. Климент Охридски” избраните творби на учениците от НУИИ „Илия Петров” за конкурса „ЕКО АНТАРКТИДА” ще бъдат изложени в Централното фоайе на Ректората.

Това събитие е част от инициативите за отбелязването на патронния празник на Българската база и Софийския университет – 25 ноември, 25-години от подписването на Мадридския протокол за опазване на околната среда към Договора за Антарктида и 1 декември Международния ден на Антарктида.

PLAKAT_ECO ANTARCTIDAНагради, в отделните области получиха ученици от НУИИ „Илия Петров”, както следва:

Живопис: Елина Джанаварова, Екатерина Андреева, Верджиния Влъчкова, Мелинда Маркова;
Графика: Томаш Белев, Людмила Отузбирова, Аманда Торес, Диана Замфирова;
Скулптура: Ангел Христов;
Плакат: Ерик Бечев, Марин Рангелов, Белослава Младенова, Ния Ценкова.

След приключване на изложбата в Софийския университет, през януари 2016г. експозицията ще бъде представена в Пунта Аренас (Чили), по покана на Чилийския антарктически институт (INACH) и Почетното консулство на България в Чили. Известната чилийска художничка Паола Весани и Културния департамент на INACH са основни инициатори на събитието. Изложбата, придружена от презентации представящи културните програми на Чили и България ще се състои на 15 януари 2016г. в Пунта Аренас. Веднага след представянето в Пунта Аренас творбите заминават за Българската база на о-в Ливингстън, където ще бъде представена уникална по рода си изложба на Ледения континент.


ЕКОАНТАР е културна програма, чиято цел е чрез изкуството в различните му форми да се обърне внимание на необходимостта и отговорността да се грижим за антарктическия наследство и околната среда на нашата планета.

Целта на проекта е да съчетае естетическите възможности на съвременното изкуство  с текущи въпроси, касаещи опазването на околната среда и влиянието на човешкия фактор.

Създаване на художествено изследователски (арт) проект, включващ изследвания и разработки в различни дисциплини, които съчетават изкуството и науката. По този  начин се дава по-широк достъп до Антарктида на хора, които нямат възможност да достигнат до континента и връзка чрез изкуството с тях. Чрез интегриране на изкуството с изложби и художествени изяви, пленери и създаване на арт-инсталации,  се задълбочават връзките между природните и хуманитарните науки, насърчава се взаимодействието на хора, работещи в различни дисциплини/направления .
Цел е и разработване на националната идеология, насочена към засилване на  отговорността за нашето наследство – околната среда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here