Китайската мечта, част 2

0

Да съзреш необятното

[dropcap style=”flat”]П[/dropcap]рез прозореца ми от петнайстия етаж на хотела гледката беше подканваща. Независимо от мъглата или по-скоро надвисналият смок, настроението ми беше ведро, а нагласата ми – отворена за предизвикателства. Според програмата в днешния ден трябваше да изкачим Великата китайска стена, а в следобедните часове да влезем в Забранения град.

image1

„Храмът на небето” беше само началото, с което започнах да разпознавам китайското величие, вписало историята си и чрез колосалните архитектурни шедьоври. И ако в днешни дни, в Пекин правят впечатление многобройните бляскави сгради – Националната опера (Яйцето), Националния стадион (Гнездото), както и десетките сгради, построени от гениални екипи, то въздействието от градоустройственото мислене на миналото е единственият начин да се впишеш в представата си за тази възхитителна култура…

IMG_4973

…Необходимо е да си тънък познавач на особеностите при различните династии, управляващи векове наред азиатските земи, за да откриеш заложения като клеймо почерк на съответните императори. За мен беше трудно в малкото време, с което разполагах да се вглеждам в подробности. Но си обещах, че визуалният ми допир с всичко това ще продължи с по-задълбочено изучаване на китайската история.

IMG_4974

„Храмът на небето” е само щрих в управлението на император Юнлъ. С „Храмът на Слънцето” и „Храмът на Луната” той успява да изгради и „Затвореният град”.

IMG_4975

Тук мащабът е наистина главозамайващ. И всичко наоколо само за един човек. Трябвало е да се натрупа време от 500 години, за да се позволи и на обикновени хора да стъпват върху белите мраморни алеи.

IMG_4977

С днешна дата тази изумителна среда носи посланията на една източна мистична култура, към която европейското любопитство нараства забележително бързо.

IMG_4976

Истинско неуважение беше малкото време, което посветихме на тези исторически артефакти, но програмата трябваше да продължи в по-забързан ритъм, в който китайското „фън шуй” остана някак недооценено.

В сряда, на 11 ноември трябваше да се придвижим със самолет в северната провинция Джилин и по-точно – град Чан Чун.

Даниела Владимирова Христова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here