Мирослав Боршош: Държава, за която книгата и културата не са ценност, няма как да просъществува!

0

Международна конференция „Книгата и държавата” се провежда в НДК

[dropcap style=”flat”]Т[/dropcap]рябва да покажем на държавата, че ако не превърне в ценност културата, в това число и книгата, и четенето – няма как да просъществува. Когато има отговорна политика от страна на държавата, тогава бъдещето на книгата не е обречено. Искрено се надявам, че тези два дни ще имат своя ефект върху всичко, свързано с българската книга, книгоиздаването, превода, който е един изключително силен акцент за Националния център за книгата. Защото видяхме колко много неща могат да се постигнат с малко усилия”. Това заяви директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош, който откри днес двудневната международна конференция „Книгата и държавата”.

Borshosh_zhelevФорумът се организира от Националния център за книгата (НЦК) към НДК, в партньорството с Национален фонд „Култура”, Асоциация „Българска книга”, Столична община и Френския културен институт. Във форумаучастват писатели, експерти, преводачи и специалисти от България и чужбина.

2015_1107_0072

Целта на конференцията е полагането на основи за създаването на единна стратегия – програма за подкрепа от страна на държавата и институциите за развитието и популяризирането на българската литература на световния пазар, отварянето на широка дискусия за състоянието на литературния пазар у нас и добрите европейски практики за институционална подкрепа.

2015_1107_0075

„Събрахме тук професионалисти, за да говорим за ролята на книгата и къде е държавата в нея. Това е естествено продължение на създаването на Националния център за книгата, благодарение на който създадохме енергия и общност. НЦК е доказателството, че когато се отнасямес разбиране към проблемите на книгоиздаването и всичко, свързано с литературата – резултатите са налице”, каза Боршош.

2015_1107_0077

В конференцията участват над 40 лектори от страната и чужбина, сред които: зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов. доц. д-р Венцислав Велев – началник на отдел „Регионални дейности“ към Министерство на културата, Енрико Турин, директор на Федерацията на европейските издатели, Юлия Георгиева – главен експерт на Национален фонд „Култура”, Веселин Тодоров – Асоциация „Българска книга”, Жаклин Вагенщайн – издател, Милена Делева – Фондация „Елизабет Костова”, Атанас Славов от Дружество на българските фантасти „Тера Фантастика”, доц. д-р Александър Алексиев от СУ „Св. Климент Охридски”, Леа Коен – писател и дипломат, Лиляна Табакова, преподавател в СУ, Халина Кръстева – Полски институт, д-р Теодора Цанкова от СУ, Дарин Тенев от СУ, член на Съюза на преводачите в България и член на Експертния съвет към НЦК, Амелия Личева – преподавател и също член на Експертния съвет към НЦК, Илка Енчева – издател и писател, Михаела Тодорова, бивш директор на Българския културен институт във Варшава, Яна Генова – Фондация „Следваща страница”, Олга Николова – преводач и литературен агент, писателите Георги Господинов и Захари Карабашлиев. Сред гостите са и видни българисти-преводачи и преподаватели Анджела Родел от САЩ, Катерина Седлакова от Словакия, проф. Джузепе Дел`Агата от Италия, Хуан Антонио Берниер от Испания, Давид Бернщайн от Чехия.

2015_1107_0078

Зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов поздрави НДК за създаването на Националния център на книгата, защото „тази инициатива постави пътя към един проблем, а именно – че в нашата държава не се усеща институционалната подкрепа за книгата и четенето”. Той допълни, че се надява този форум да зададе въпроса, защо има дефицит на присъствието на държавата от важните теми за развитието и присъствието на литературния пазар у нас и в чужбина.

Чобанов съобщи, че общината работи по проекта за създаването на градски читални и на нови места, както и – с подкрепата на НДК, на създаването на постоянно място за превод, което да дава възможност за срещи на професионални преводачи, уъркшопи, обучения. „Надяваме се да стартираме тази инициатива още в началото на 2016 година”, уточни Чобанов.

Още догодина Министерството на културата ще стартира нови програми в подкрепа на книгата, българската литература и четенето. Това заяви доц. д-р Венцислав Велев – началник на отдел „Регионални дейности“ към ведомството. Едната идея е създаването на възможност съвременните автори и преводачите на техните книги да прекарат известно време заедно с подкрепата на ведомството, за да изградят интелектуална близост. Той допълни, че министерството работи усилено и в посока на „завръщането” на книгата и в малките населени места, където отдавна няма книжарници.

От своя страна директорът на НЦК Светлозар Желев заяви, че се надява в края на двудневния форум да бъде изработен общ документ като идеи за това, какво се случва към момента, как стоят различните институции и проблемите различните звена – писатели, преводачи – на всички, свързани с книгата и българската литература.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here