70 години Българска културно-просветна организация „Кирил и Методий”, Виена

0
[dropcap style=”flat”]Б[/dropcap]ългарският културен до институт Дом „Витгенщайн” отново отвори врата на концертната си зала, където бе отбелязана 70-та годишнина от основаването на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий” в Австрия. Събитието се състоя вечерта на 29 октомври 2015г. във Виена. Часове преди концерта развълнуваните участници репетираха на сцената, а зад кулисите екип на БНТ взимаше интервюта…

IMG_5002

Новият председател на БКПО г-н Бойчо Дамянов не скри радостта си от препълнената зала и с видимо вълнение произнесе своето слово, което любезно предостави за публикуване в сп. „Черно и Бяло”, медиен партньор на Организацията от 2009г.

Бойчо Дамянов:
[quote]„Уважаеми гости! Скъпи сънародници, съмишленици и приятели на българската културно-просветна организация „Кирил и Методи”!

Благодаря ви от сърце, че се отзовахте на нашата покана, отделихте време да дойдете тази вечер за да отбележим и отпразнуваме заедно 70-годишният юбилей от създаването на нашата организация. В историческите бележки от книгата „Път през годините” нашата председателка проф. Мими Дичева, която си отиде от нас в началото на тази година, бе написала: „Българската културно-просветна организация е създадена в годината, когато завършва Втората световна война. Ние не знаем какво е накарало нашите сънародници в онова сложно време, когато Европа е в развалини, и още не се е разсеял димът от пожарите, да помислят за създаването на свое сдружение. Може би ужасите от най-опустошителната в човешката история война са ги подтикнали да бъдат по-близо един до друг. Може би са си припомнили девиза на Народното събрание в София – Съединението прави силата. Няма ги основателите, за да ги попитаме.” И днес ние сме верни на нашия девиз – винаги и във всичко да си помагаме, да работим за утвърждаването и разпространяването на българщината. Да приобщаваме повече и все нови приятели на България от нашите австрийски и чуждестранни кръгове. Да запалваме и предаваме българския дух, език и история в сърцата на нашите деца и внуци.

Благодарение на съдбата 70 години ние живеем в мир. Но днес Европа отново усеща тътена и тъмните облаци на войната съвсем близо нашите домове и детските площадки. Пред очите ни, не от кино-екрана, а на живо са колоните и тълпите бежанци и мигранти от Близкия Изток и Северна Африка…

През този кратък исторически период от 70 години се смениха няколко политически епохи – рухването на фашизма, разделението на Европа и на света на два военно-политически блока, разпадането на социалистическата система и преходът на Източна Европа и България в НАТО и Европейския съюз.

В тази трудна и сложна политическа и социална динамика, нашата културно-просветна организация успя да запази спокойствие и мъдрост, да не се подаде на политически страсти и увлечения, да остане опора и притегателен център за всички, които милеят за българското, за родното, които обичат България, независимо от огорчения и разочарования.

Именно този патриотизъм – невидимия, всекидневния, а не показния и парадния, ни събира и обединява през целия път, изминат досега и особено днес, когато предизвикателствата към по-малките народи и страни са особено силни.

Колко съюзници смени България през тези години, колко съюза се разпаднаха! Но има един съюз, който не бива да се разклаща. Това е съюзът между нас – българите. Независимо дали сме във или извън България, в близки или в по-далечни страни. България няма по-здрав и по-силен съюзник от нас самите, които и днес сме изпълнили тази зала.

На юбилей като днешния обикновено се правят ретроспекции и равносметки. В случая това не се налага, защото пред нас са две книги, в които много по-пълно и подробно нашите съмишленици Димитър Драндийски, Мими Дичева и Искра Шварц са описали присъствието на българите в Австрия и изминатия път на нашата организация. Току-що излязлата от печат книга на г-н Драндийски „Виена и българите” ние възприемаме като подарък за нашия юбилей. Тази вечер ще му дадем възможност да ни я представи.

Нашата дейност не може да бъде измерена с броя на лекциите, концертите, срещите, празненствата, литературните четения. Тя не може да бъде отчетена в доклади и статистики. Но ние я усещаме, когато мощно и силно ни връхлита, хваща ни за гърлото, с поредното хоро или песен на групи „Пендари”, с „Аз съм българче” или „Жив е той, жив е” пред паметника на Христо Ботев в Голс.

Ако след днешното тържество излезем от тази зала развълнувани и в сърцата ни звучи енергията на българското слово, на българската музика и танци, то значи усилията ни не са били напразни.

И дейността ни през годините, и днешното честване, са резултат от енергията и усилията на много хора, при това напълно безкористни, напълно доброволни. Нашето настоятелство, нашите активисти се ръководят единствено и само от своите патриотични и идеалистични чувства и убеждения.

Дълбок поклон, дълбока благодарност за техния труд, за времето, което отделят от своята почивка, от общуването с близки и приятели. Вие знаете, че всички наши събития са без вход. Ние държим да запазим този принцип и в бъдеще. Как бихме постигнали това, ако нашите лектори и изпълнители не участваха също така безкористно и безвъзмездно – като българи за българи! Каква по-голяма радост и гордост за всеки от нас. Дълбок поклон и благодарност пред всички наши музиканти, танцьори, певци, лектори, които участваха и участват и днес в нашия концерт, в нашата програма, единствено заради удовлетворението, че са доставили радост и наслада на своите сънародници и приятели.

В програмата ще видим и елитни изпълнители от виенската музикална сцена, и млади, както се казва, изгряващи, таланти. Участват и утвърдени професионалисти, и самодейци. Нека им изразим нашата благодарност и обич с един аплодисмент, аплодисмент, с който да им изразим именно и специално нашата благодарност и признание за тяхната безкористност и патриотизъм. През последните години имаме и щастието да срещаме невероятно разбиране, подкрепа и отзивчивост от страна на официалните представителства на българската държава в Австрия – Посолството и БКИ. Това не го казвам от любезност, защото то не е било винаги естествена и постоянна черта в съвместното ни общуване. В лицето на г-жа Елена Шекерлетова ние намерихме не само един отзивчив и динамичен посланик, а и истинска съмишленичка и съратничка. Благодарим Ви, Елена, на Вас и всеки един от сътрудниците на ръководения от Вас екип!

Както на всички е известно, нашата организация не разполага със собствени средства и материална база. Ние изцяло разчитаме на добрата воля, на подкрепата и солидарността на Българския културен институт – Дом „Витгенщайн”. И ги получаваме – постоянно, ежедневно. Без хора като Румяна Конева и Борислав Петранов, съответно настоящия и предишния директор на Дом „Витгенщайн”, без техните сътрудници не бихме оцелели. Когато в едно семейство цари хармония и съгласие, то е резултат на много усилия и компромиси. Същото се отнася и за по-големи общности и групи. Нека дейността ни през следващите години да ни обединява още по-силно, нека извисява още по-високо българския дух, нека ни сплотява в името на България, в името на най-красивите и човешки ценности и идеали!”[/quote]

Програмата включваше юбилейно събрание на организацията и тържествен концерт. Приветствия поднесоха посланик Елена Шекерлетова, директорът на БКИ доц. Румяна Конева и директорът на ДАБЧ Борис Вангелов.

На събитието бе представена и новоиздадената книга на Димитър Драндийски „Виена и българите. Из историята на българската общност в Австрия от 1700 до 2000г.”, чието издаване е осъществено с активната подкрепа на посолството на страната ни в Австрия, ДАБЧ и БКИ „Дом Витгенщайн”. Книгата представлява една хроника – задълбочен изследователски труд на автора върху развитието на общността в ретроспекция от 300 години назад до наши дни. Авторът сподели, че този труд представлява 15 години изследвания и събиране на документи с цел автентичност и достоверност. Българската общност засвидетелства значителен интерес към книгата, а г-н Драндийски бе удостоен с награда на ДАБЧ, както и с почетна грамота от БКПО „Кирил и Методий”, чийто активен член е повече от 45 години. С юбилейни грамоти също така бяха наградени дейци, изявени в културния и обществен живот на Организацията.

Поздравителни адреси за 70-годишния юбилей се получиха: от ръководството на Съюза на българските журналисти с председател Снежана Тодорова и от общобългарската фондация ТАНГРА с председател Петко Колев.

Тържественият концерт премина при значителен успех сред българската общност. Изявени творци като концертиращата пианистка Дора Делийска, оперните певици Десислава Бонева и Йонка Драгоманска, цигулково дуо Мария Рамалчанова и Росица Чопева, джаз-квартет с ръководител Петър Йотов, както и фолклорния състав на руската културна организация във Виена, дадоха безвъзмездно своя принос за тържественото отбелязване на юбилея. С бликаща радост танцовия спектакъл на фолклорна група „Пендари” и детския танцов състав „Шарено чорапче” към българското училище, заляха публиката, а в голямото фоайе пред залата я очакваше коктейл с българско вино и специално приготвена българска баница…

Станислава Пекова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here