„Опит да разбера…”, живопис, Андрей Даниел, галерия „Ракурси”, 12–26.11.2015г.

0

12208382_1650709248541236_3554087160910890007_n[dropcap style=”flat”]П[/dropcap]редстоящата изложба в галерия „Ракурси” – „Опит да разбера…” на Андрей Даниел ще се състои от 12.11. до 26.11.2015г. Ето какво казва автора за нея:

[quote]Казват, че опита бил най-достоверния, а може би и единствения критерий за истинността на нещата и явленията в нашия свят. Никакви теории, предположения или догадки нямат стойност, ако не се проверят чрез опита. Това обстоятелство е много осезаемо в областта на изкуството и още по-конкретно – на изобразителното изкуство. Често ни осеняват невероятни хрумки за „гениално напипани” теми, които бързаме да превърнем в произведения, картина и…се оказва невъзможно! Идеалната, абстрактната идея никак не може да се опредмети в естествено съществуващ, елегантен, със своя органичен чар образ. Защо ли? Може би, просто сме сложили каруцата пред коня…Може би, трябва да започнем от другия край – от предмета, от сюжета. Ловувайки в хаоса на предметността, току виж, сме хванали предмет, случка, визия, която пред очите ни се превръща в метафора. Така вече не сме с празни ръце – започва дългият и занимателен процес на разбирането. Като сме гледали в блъсканицата от случайности, какво сме видели? Дали този неясен силует на хоризонта, всъщност не е онази наша всеобхватна „гениално-напипана” тема, над която безуспешно сме се мъчили. Или това е чисто нова находка, много по-надеждна в своята истинност и достоверност, макар и изразена метафорично?

Да, опитвам се да разбера какво съм видял, каква тема ми се е разкрила. Това, нашето, не е наука и единствените ни инструменти са опитът и желанието да разбереш. Нали, все пак, и изкуството е област на познанието! Тази изложба е няколко опита да разбера, какво съм видял и какво съм си помислил.

Андрей Даниел[/quote]

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here