Disconnect Intergod, Войн де Войн, галерия „Васка Емануилова”, 05.11–07.12.2015г.

0
Войн де Войн, Минало, 2015

Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” представя самостоятелната изложба на Войн де Войн

[dropcap style=”flat”]Д[/dropcap]али наистина си даваме сметка, че Интернет – онази представа и мечта за Мрежата, вече не е това, което беше? Eдва ли всеки ден, докато браузваме, постваме, лайкваме, шерваме или чатим, се сещаме за авангардното начало, технологичното и естетическо развитие на Интернет; за празнотата на дигиталното пространство, за революционните идеи за демокрация, достъп и участие, за хакерските мечти за свобода и промяна на света или за телата на киборгите, с които се свързва в началото интернет.

Войн де Войн, Disconnect Intergod, 2015
Войн де Войн, Disconnect Intergod, 2015

Изложбата на Войн де Войн поставя тези въпроси, които днес са част от идеите на пост-интернет изкуството. Тя включва картини, фотографии, визуални и саунд инсталации, изпълнени в множество различни материали. Художникът показва начините, по които всички хора използват мрежата, в нова и различна светлина. Неговите работи правят видима празнотата на виртуалното пространство, показват колко нетрайно, изкуствено и подвижно е то. Живописта е образ, който зрителите могат да сканират с телефоните си; фотографиите показват съвременните Адам и Ева като фигури, апликирани с прости фотошоп команди; част от инсталациите и изображенията са генерирани на базата на данни и кодове. От иконката с чаша кафе назад към идеята за Дигиталния Бог, работите са представени като „икони” във всекидневен храм, в който всяко заглавие, образ и звук имат множество значения. Те говорят едновременно за човешкото и божественото сътворяване, възможността на Бога, както и на човека да създава светове.

Войн де Войн, Минало, 2015
Войн де Войн, Минало, 2015
Войн де Войн, Поколение Стиграм, 2015
Войн де Войн, Поколение Стиграм, 2015

Самата изложба представлява голяма инсталация, съставена от отделни компоненти, в която на пръв поглед изглежда така сякаш всичко е свързано с всичко останало. Въпреки това обаче акцентът е другаде. Още със заглавието авторът обръща внимание на възможностите да се изключим от мрежата (disconnect), да се върнем към себе си и собствените си тела.

[note note_color=”#eaeadb” radius=”1″]Войн де Войн (р. 1978) живее и работи в София и Брюксел. Той работи в различни аспекти на визуалното изкуство: от пърформанс до живопис, като в работите си съчетава различни материали, подходи и медии. Заедно със Снежанка Михайлова през 2014г. основава Института за пърформанс и теория.[/note]

Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” и програма „Скулптура“ на галерия „Васка Емануилова” са подкрепени от Societe Generale Експресбанк УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here