XVI фестивал на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги” и XIII фестивал на фронтовата песен „Альоша” събра над 1000 сърцати изпълнители

0

Н.Пр.Посланик Педро Пабло Сан Хорхе и координатора за Югоизточна Европа в ИКАП (Кубински институт за приятелство с народите) г-жа Ибис Алвиса Гонсалес поздравиха участниците

12079456_10208225383618758_259989194912615314_n

70-годишнината от края Втората световна война и Великата победа над хитлерофашизма бе основна тема в творчеството на изпълнителите на XVI фестивал на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги” и XIII фестивал на фронтовата песен „Альоша”. Музикалното събитие бе на 10 и 11 октомври, т.г., в киносалона на БСП, ул.„Позитано” №20 в столицата.

12112326_10208225385098795_4037058702420739388_n

Тази година участват над 80 състава с повече от 1000 участници от страната. С много ентусиазъм, артистично настроение и радост бе отбелязано началото на фестивала. В препълнената зала дойдоха творчески колективи от София, Русе, Монтана, Враца, Плевен, Севлиево, Велико Търново, Стрелча, Пазарджик, Велинград, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Димитровград, Перник, Шумен, Ботевград, Етрополе, Дупница, Кюстендил, Петрич и от най-отдaлечените кътчета на родината.

12122844_10208224953167997_8210040302136558913_nНай-възрастният участник Мария Иванова от Перник е на 86 години, а най-младият изпълнител е осемгодишната Елица Николова от София.

През изтеклите години на двата музикални фестивала са пели повече от 10 000 изпълнители – хорови състави, певчески групи, индивидуални изпълнители от всички краища на България.

В продължение на два дни авторитетно жури, ръководено от известния фолклорист и музиковед проф.Михаил Букурещлиев, с членове композиторите проф.Стоян Ангелов, Кирил Икономов, Хайгашод Агасян, творци и изпълнители като Милен Тотев, Людмила Филимончук и Вили Икономов-преподавател по джаз пеене, оценяваше най-добрите изпълнители, които през месец номеври ще вземат участие в гала-концерт на лауреатите. По регламент участниците се състезават в две групи-вокални състави и певчески групи, индивидуални изпълнители и дуети.

Журито отделя внимание на музикално-художествените качества на песните, изпълненията и артистичното им представяне. Поощряват се изпълнители на нови, неизпълнявани до сега песни от участници или нови авторски песни по темата на фестивалите.

Организаторите на двата фестивала са Сдружение „Български антифашистки съюз”, Фондация „Устойчиво развитие за България”, „Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД”, Национално движение „Русофили”, Сдружение на приятелите на Русия „Ал.Невски”, Федерация „Съюз на съотечествениците”, Руски културно-информационен център, МКДЦ „Дом на Москва в София”, с подкрепата на ПГ на „БСП лява България”.

Организационният комитет на фестивалите начело със Станка Шопова бе в първите редици при откриване на фестивала. Сред гостите бяха зам.-председателят на НС Янаки Стоилов, председателят на ГС на БСП Калоян Паргов, Любомир Коларов от името на координационния съвет „България-Русия” и като председател на Софийското сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, председателят на БАС Симеон Игнатов, Константин Емелин-аташе по културата в посолството на Руската федерация, председателят на ПП „Нова Зора” – поет и политик Минчо Минчев, лидерът на столичният БАС Борис Цветков, Константин Пеев – завеждащ отдел „Образование и наука” към РКИЦ, големият певец Бисер Киров, който от името на организационният комитет на фестивалите откри празника.

Зам.-председателят на НС Янаки Стоилов поздрави откриването на XVI фестивал на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги” и XIII фестивал на фронтовата песен „Альоша” с думите: „За БСП запазването на неподправения и ярък спомен за националната ни история като част от миналото на нашата партия е наш синовен дълг”.

„Всяко поколение има дълг към родината и към идеалите, които споделяме. След като „кафявата чума” бе спряна и победена на бойните полета от Москва и Севастопол, Куртската дъга и Сталинград, нашите дядовци допринесоха за окончателния ѝ разгром при Страцин, Стражин, Куманово и Драва. Нашите бащи участваха в социалистическото строителство. На нас и на нашите деца се пада задачата да не допускаме неофашистките сили в Европа и света да избуят отново”, подчерта Янаки Стоилов.

Той изрази опасенията си от екстремистки настроения и действия на политическа или религиозна основа. Стоилов заяви: „Ние обаче можем да противодействаме на тези процеси както с политически средства, така и със силата на словото, чрез антифашистката, патриотичната и фронтовата песен. Чрез думите на гениални творци като Вапцаров, Христо Кърпачев, Давид Овадия и техните съвременни последователи. Не бива да допускаме фашизма, защото победата над него е с много висока цена”, категоричен бе той.

Лидерът на столичните социалисти и водач на листата за местните избори Калоян Паргов приветства XVI фестивал на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги” и XIII фестивал на фронтовата песен „Альоша”. Той прочете специален поздравителен адрес от името на председателя на БСП и председател на ПГ на БСП Михаил Миков, в който се казва,че тази инициатива години наред не позволява да бъдат забравени едни от най-прекрасните песни, създавани някога в световната музикална история. „Във време, когато бездуховността настъпва от всички страни и опростачването на българския народ е издигнато в цел на определени кръгове от обществото, когато с позволени и непозволени средства се атакува всяка светла диря на родната памет, когато с всички сили се търси и извършва подмяна на истинските ценности, това, което правите вие е просто безценно. Пожелавам никога да не секват енергията и ентусиазма ви, с които вършите светлото си дело”, се казва в поздравителният адрес на Михаил Миков.

В обръщението си към участниците на фестивалите Калоян Паргов заяви: „Напук на всичко, което ни се случва през последните 25 години, напук на омразата, напук на отрицанието и всичко, което беше направено от нашите предци, героите във Втората световна война, строителите на „Съвременна България”, ние пак сме тук, за да предадем на бъдещето, идеята за свобода, равенство, добруването на всички хора”. Паргов пожела успех на участниците във фестивала и допълни, че той се провежда в трудни времена. Но и в славна годишнина – 70 години от края на Втората световна война и 71 години от победата над фашизма в страната ни. „Нека на 25 октомври да честваме една друга победа, за която всички мечтаем четвърт век в София и за която ще са ни нужни още малко усилия от вас”, каза Калоян Паргов.

Константин Емелин прочете специалният поздравителен адрес по случай фестивалите от името на Н.Пр. Юрий Исаков – извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България.

Двата музикални фестивала за антифашистка и фронтова песен бяха почетени от присъствието на Н.Пр. кубинския посланик Педро Пабло Сан Хорхе, който заедно с координатора за Югоизточна Европа в ИКАП (Кубински институт за приятелство с народите) г-жа Ибис Алвиса Гонсалес поздравиха участниците и публиката със затрогващи и мили думи. Посланикът на Куба каза: „Ние всички тук сме от семейството. От 11 месеца съм в България и имам отлични впечатления от вашата държава”. Той сподели за неговото сърдечно посрещане с български хляб и сол. Развълнувал се когато му връчили медал „Георги Димитров”, в името на кубинския народ и на направеното от предишните посланици. Получил и медал по случай 70-годишнината от победата над фашизма, което той окачествява като многозначителен знак за пребиваването му в България. Това го задължавало да работи повече. На 14 октомври ще бъде тържественото отбелязване на 55 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Куба. Посланик Педро Пабло Сан Хорхе сподели, че са важни дипломатическите отношения между народите, но и човешките отношения на уважение и обич. Той припомни за топлите и сърдечни българо-кубински отношения през годините и за бъдещите връзки между двете държави. Сподели, че сътрудничеството ще продължи в областта на културата, туризма, икономиката и във всички области на обществените отношения и взаимовръзки. Увери присъстващите, че Куба няма да загуби своята идентичност и културна самостоятелност.

Кандидатът за общински съветник в столицата от МК „БСП лява България” Милка Христова сподели специално за сп.„Черно и Бяло” своите най-сърдечни поздравления за участниците и организаторите на фестивалите за патриотична песен. Тя не скри,че тези традиции трябва да имат своето развитие и продължение. За да може децата на България да носят чувство за род и родина, каза г-жа Христова.

12096193_1662084314035487_4470233061783757722_nВълнения по време на фестивала не липсваха. Тази артистична атмосфера бе заразителна, а донякъде и приповдигаща. Ето какво сподели председателят на журито проф.Михаил Букурещлиев: „Песните и репертоара на фестивалите имат своята автентичност и всеки път са подбирани много старателно и съвестно, художественото ниво е високо. Усърдието е похвално и винаги с удоволствие участвам в журито. Благодарен съм за поканата от организаторите. Аз съм убеден антифашист, така както и цялото ми семейство е свързано с революционната дейност и борбата. Така,че съм щастлив да бъда тук и да бъда полезен с работата си. Още повече, че има много желаещи да пеят на сцената и да показват нови песни. Радваме,че това дело продължава и увлича все повече млади и талантливи изпълнители.”

Десетки са съставите и хоровете. Всички забързани в старанието си да покажат повече и по най-добрия начин. А, ето какво казаха за фестивала от вокална група за руски песни „Пятница 13” към ямболското НЧ „Зора – 1945”, която участва за пореден път на фестивалите „Альоша” и „Сребърни чучулиги”. Тази година талантливите изпълнители ще честват своя десетгодишен юбилей. Ръководителят на вокалната група Елена Иванова пояснява, че певците са цели семейства, в които са включени съпрузите, децата, роднините. Репертоарът включва патриотични, но и развлекателни съвременни руски, украински и български песни. Председател на сдружението е Лариса Дочева. Ямболската вокална група участва в национални фестивали, но и на Първия Балкански фестивал в София. Подобни инициативи популяризират радостта, дружбата, разбирателството и руската култура у нас, смятат от групата.

От публиката се чуват овации, някои са станали на крака и аплодират един невероятен изпълнител. Със силно и трайно присъствие. Бисер Киров. Пее и танцува, с плам и огън. За миг съм в коридора, където се срещам и запознавам се с Виолета Ковачева, която е диригент и ръководител на вокална формация „Орфей” от Пловдив. Тя е развълнувана от особения дух на фестивала. Споделя, че участниците са русофили и български патриоти. Песните, които изпълняват са авторски и привличат многолюдна публика. Пеем за Втората световна война, за победата и мира по света. Ковачева казва,че когато пеят руски песни, стават други хора. Променят се към добро и се вдъхновяват. „За това и точно сега България има нужда от нас”, споделя диригентката.

Организаторите връчиха на всички състави и изпълнители диплом и грамота за участие за българска и руска песен, книги, музикален диск, а за децата и шоколад.

Явно стотиците самодейци са развълнували публиката, защото аплодисментите не спираха. Това сигурно дава надежда за едно извисяване и край на духовната пустош. Тези фестивали обединяват поколенията и радват младите изпълнители, които показват таланта и любовта си към музиката и изкуствата. Фестивалът допринася да си подадат ръка хора от различни социални групи, водени от чувството за красота и хармония, за един по-миролюбив свят.

Миглена Китанова


История:
Първият фестивал „Сребърни чучулиги” се състоял на 13 декември 1998г., с участието на над 200 души на различна възраст. Идеята идва от една среща в клуб „Пчела”в столичния квартал „Красно село”. Организатори са ГС на БАС, ГС на БСП, ЗС „Ал.Стамболийски” и Сдружение „Насока”, а организационната комисия на фестивала тогава е представена от Симеон Игнатов, Теодора Сачанска, Леон Алмалех, Мария Александрова, Сашо Радев, Стоянка Пенева, Петър Тенев. Година по-късно във връзка с Деня на победата 9-ти май, бил организиран и друг фестивал на фронтовата песен наречен „Альоша”. От обединяването на двата музикални формата и до днес председател на компетентното жури е проф.Михаил Букурещлиев. Години наред в състава му участват знакови имена на родната култура и музика като Маргрет Николова, Чавдар Маждраков, проф.Стоян Ангелов, Лили Бръчкова. Взимат участие поети, журналисти, представители на културата и изкуствата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here