Киномания 2015: Феноменалният Майкъл Фасбендър с два филма на фестивала

0

Актьорът разкрива необятния си талант в две забележителни роли – на Макбет и на Стийв Джобс

Macbeth_2015_posterСлед като за по-малко от месец, обявената прожекция на култовия спектакъл Хамлет с Бенедикт Къмбърбач, успешно продаде Зала 1 на НДК, екипът на Киномания успя да договори още една модерна версия на знаменита Шекспирова пиеса. Щастлив съм, че след тежки преговори успяхме да се преборим Макбет” да бъде видяна от българските киномани. Сигурен съм, че зрителите ще оценят достойнствата на продукцията и блестящата игра на Майкъл Фасбендър”, каза директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош и прогнозира препълнени салони на тазгодишното издание.

Макбет на австралийския режисьор Джъстин Кързъл с Майкъл Фасбендър и Марион Котийар в главните роли имаше своята премиера на фестивала в Кан. Този най-кинематографичен от Шекспировите текстове не е пренасян впечатляващо на големия екран от версията на Роман Полански през 1971г. Със забележителната си визия, отдаваща почит към историческите епоси на Куросава, Кързъл прави неповторим филм, в който Майкъл Фасбендър изиграва коронна роля в кариерата си. 38-годишният актьор успява да предаде по феноменален начин пагубната жажда за власт на героя си, подклаждана от неговата съпруга – злокобната лейди Макбет, изиграна от Марион Котийар.

2015-а определено е съдбовна за кариерата на Фасбендър – след като триумфира в „Макбет, той разкрива още по-драматични страни от таланта си в изненадващия нов филм на носителя на „Оскар” Дани БойлСтийв Джобс. Далеч от тривиалните клишета на биографичното кино, филмът на Бойл разкрива личността на Стийв Джобс от съвсем неочакван ъгъл, а Майкъл Фасбендър за пореден път демонстрира висше актьорско майсторство.

Двата филма ще бъдат показани в рамките на 29-ото издание на „Киномания” в Зала 1 на 22 ноември – от 18:00 и от 20:30 ч. „Макбет ще бъде в програмите и на другите кина от фестивала, докато Стийв Джобс ще има една единствена прожекция.


КИНОМАНИЯ – 2015 ще започне на 12-и ноември с „Каръци” на Ивайло Христов и ще продължи до 29-и ноември. Фестивалът ще предложи на феновете си най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” в памет на велики режисьори и звезди. По традиция ще бъдат представени наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here