Киномания 2015: Два от филмите на фестивала – с цели шест награди на „Златна роза” 2015

0

Две от българските предложения в програмата на Киномания 2015 бяха наградени с общо шест от най-важните отличия на фестивала „Златна роза” във Варна.

posterФилмът „Каръци” на Ивайло Христов, който вече грабна престижното отличие „Златен свeти Георги” на фестивала в Москва, спечели 5 награди във Варна – Голямата награда „Златна роза”, награда за най-добра актриса – Елена Телбис, както и наградите на публиката, на критиката и на акредитираните журналисти.
„Благодаря на журито, че обърна внимание на нашата работа. Това наистина е смислен и хубав филм и не вярвам да има човек, който да остане с грешно впечатление за него. Хората бяха наистина развълнувани след прожекцията. Реагираха дори на детайли, на поглед, на движение. Искрено благодаря на всички за това”, сподели актрисата Елена Телбис за филма и за многото награди.
„Каръци” откри „Любовта е лудост” във Варна и ще даде началото и на 29-то издание на КИНОМАНИЯ (12 ноември, Зала 1 от 19:00 часа), което Националният дворец на културата традиционно провежда. Освен Елена Телбис, във филма участват: Ованес Торосян, Деян Донков, Пламен Димов и др.
Още една родна продукция, също част от програмата на КИНОМАНИЯ – „Докато Ая спеше”, по сценарий и режисура на Цветодар Марков, беше отличена с наградата за главна мъжка роля на Стефан Денолюбов. В лентата участват и: Юлиан Вергов, Георги Кадурин, Ирини Жамбонас, Стефан Мавродиев, Емил Емилов, Станка Калчева, Красимира Кузманова, Ая Мутафчиева. Музиката е на Теодосий Спасов, а оператор е Кирил Паликарски.

За емоцията около филма и за наградата си Стефан Денолюбов каза: „Бях много приятно изненадан, когато получих наградата. Считам го като постижение на целия екип. По принцип – не очаквам награди като правя филм. Всички ние сме антисистемни играчи и филмът е такъв. „Антисистемни” в добрия смисъл на думата. Подкрепата на публиката беше много важна за нас. Искрената им реакция, когато получих наградата. Едно е да вземеш такова отличие, друго е публиката да те аплодира бурно и да личи, че наистина го иска. Хората бяха страшно развълнувани, къде неволно, къде не, се получи много въздействащ филм”.

Повече за „Каръци”

Темата за каръците присъства постоянно във филмите на Ивайло Христов като своеобразен опит за автопортрет и за създаване на събирателен образ на съвременния българин. „Това са чувствителните, тихите, талантливите хора, които не успяват да се преборят със системата, но имат сили да продължават да се бунтуват”, споделя режисьорът, който се надява лентата да докосне младите хора. Филмът е сниман в Кюстендил, София, и Радомир. Екипът е същият, както и в предишната продукция на Ивайло Христов – „Стъпки в пясъка”. Историята разказва по нетипичен начин типичната история на предградето – няколко младежи от малък провинциален град, които са неудачници, но с огромно желание да успеят в живота. Лентата печели сърцата на критиката и публиката с универсалните теми за болезненото израстване, надеждата и благородството…

12140813_1655462218043193_5014666738718950497_n

 

Повече за „Докато Ая спеше”

Седемгодишната Ая прекарва много време в театъра, защото баща ѝ Асен е актьор. Една вечер Ая заспива в апаратната. След края на представлението интригите, предателствата и натрупаното напрежение в театралната трупа постепенно ескалират. Илюзиите на Асен рухват, когато разбира, че телевизионната звезда Боян ще го измести в отдавна подготвяна постановка и таткото на Ая провокира скандал, който прераства в пиянска свада. Ще успее ли Асен да преоткрие себе си с безрезервната подкрепа на жена си и безкористната обич на дъщеря си?

Dokato-Aya-speshe_1-1060x595

ВСИЧКИ НАГРАДЕНИ ФИЛМИ НА ФЕСТИВАЛА „ЗЛАТНА РОЗА” МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Киномания 2015 ще започне на 12 и ще продължи до 29 ноември. Отново сме подбрали най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и „златни класики” в памет на велики режисьори и звезди. По традиция ще представим наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Освен Каръци и Докато Ая спеше”, на фестивала могат да се видят още 5 български филма – 2 игрални, 2 документални и 1 анимационен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here