Иван Яхнаджиев и Христо Паскалев – Паскал с живопис и песни от Италия

0

На 7 септември 2015г. в Дома на Европа на ул. „Георги С. Раковски“ №124 се откри изложба „Живопис на Иван Яхнаджиев” със специалното участие на попизпълнителя Христо Паскалев – Паскал. Организатори бяха сдружение за културни продукти и международен обмен „Спектър 21 век” и Информационно бюро на Европейския парламент в България.

P1090152

От години художникът, въплътил нестандартните си идеи в своите творби, изпъстрени с костенурки, ключове, пирони, дори части от музикални инструменти и попизпълнителят, известен с богатия си репертоар от над 250 песни на 20 езика, са приятели. Малцина обаче знаят, че Паскал от години е член на СБЖ и обича да се занимава с журналистика, а Яхнаджиев се отнася с голямо уважение към Съюза. И неслучайно – синът му Александър е известен парламентарен журналист в Италия.

P1090173

Какво представи този път художникът? Много слънце, откраднато в миговете вдъхновение от два вечни европейски града – Рим и София, между които протича животът му. В платната му всичко е цветно – жълто, оранжево, червено, зелено, синьо. За него те са „от висок регистър” място за експерименти с форми и фантазни фигури, в които той влага своите безпокойства, сънища, мечти, емоции… Картините му излъчват динамика и светлина, зареждат с любов към живота и света.

Тук трябва да вмъкнем и факта, че същото е и с колажите му. Два от последните, наречени „Музикален прах”, огряват фоайето на зала „България”. А скоро ще бъде представен и такъв, посветен на детската Евровизия. Да припомним още нещо – Иван Яхнаджиев е първият, който започна да прави бодиарт у нас преди около 25 години, прави го и днес.

В последно време художникът ни радва и с идеи, родени и осъществени по време на майсторските класове с децата от Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура – Горна баня. Като например, таралежът, чиито бодли са направени от 4 000 химикалки! Или пък изненадата, която ни очаква към Коледа и която не разкрива съвсем, но спомена, че събира 1 000 клавиатури от стари компютри, които ще бъдат изрисувани с италиански мотиви, вдъхновени от прекрасните изпълнения на италиански шлагери от Паскал.

Всъщност, с канцонетите бе свързан и музикалният поздрав от попизпълнителя на откриването на изложбата. Паскал е известен с изпълненията си на италиански шлагери. В момента той готви своя нов дванадесети албум с най-добрите от тях, както и концерт-спектакъла „Любов по италиански”. Всъщност любовта е в основата и на тиражирания само преди броени дни диск на изпълнителя – „Шлагерите на Европа”. В него той е събрал едни от най-красивите песни на Стария континент като: италианската „Un amore grande” („Една голяма любов»), испанската „Baila Morena” („Байла Морена”), португалската „Lisboa menina e moça” („Лисабон”), френската „Douce France” („Дус Франс”), чешката „Lady Karneval” („Лейди Карнавал”), унгарската „Szerelemvonat” („Влакът на любовта”) и др. Албумът съдържа шлагери на 15 европейски страни и е доказателство, че хубавите мелодични песни остават в сърцата на хората.

текст и снимки: Екатерина Павлова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here