Златно перо за едно златно сърце

0

На 4 септември, в читалище „Напред – 1903” в гр. Павел баня, се състоя вълнуващо тържество по повод 80-годишния юбилей на г-жа Йорданка Трополова – известна журналистка и общественичка. На него тя получи най-високото отличие на Съюза на българските журналисти – „Златно перо”. На събитието присъстваха кметът на общината – г-н Станимир Радевски, председателят на читалищното настоятелство – г-жа Донка Иванова, председателят на Съюза на българските журналисти – г-жа Снежана Тодорова, Яница Станчева от в. „Долина”, Казанлък, представители на общинската администрация, колеги, приятели и близки на г-жа Трополова, граждани и гости на Павел баня. Проявата бе част от програмата за Празника на Павел баня – 8-и септември, Рождество на Пресвета Богородица.

4 - 2

На тържеството г-жа Донка Иванова представи факти от живота на журналистката. Работила е 15 години в Комитета на българските жени последователно като завеждащ отдел, и на изборните длъжности – секретар и първи заместник-председател. Била е председател на комисията „Жените и средствата за масова информация” към Международната социологическа асоциация, секретар на обществени начала към Българска социологическа асоциация (1983–1988г.) и съдебен заседател при Върховния съд на НРБ (18.06.1986г.) От 1986 до 1988г. е главен експерт в Социалния съвет при Министерски съвет. През 1988г. е назначена за главен редактор на списанието за мода и естетическа култура „Лада”, където остава до пенсионирането си през 1990г. В периода 1990–2005г. работи като редактор във в. „Ние, жените”, сътрудничи на престижните списания „Българе” и „Български дипломатически преглед”. За принос в развитието на културата ѝ е присъден орден „Кирил и Методий” І степен (1976г.). Има множество журналистически публикации и съавторски участия в колективни философско-социологически трудове по проблемите на жените, децата и семейството. Един от тези трудове е награден с най-високото отличие за наука на БАН на името на акад. Тодор Павлов (1988г.). През 1981г. във връзка с 1300-годишнината на България заедно с телевизионния журналист Тома Томов снимат документалния филм „Българки”, преведен на основните езици на ООН, за който ѝ е присъдено специално отличие на Комитета за култура. Автор е на социологическите студии „Българката – хоризонти на прогреса”, „Многодетството – щастие и болка”, на сборника разкази „Нощни влакове” и на стихосбирките „Под знака на Овена”, „Феникс” и др. Преди 11 години със съпруга си се преместват да живеят в гр. Павел баня. Тук г-жа Трополова се включва активно в културния живот на региона, сътрудничи на в. „Долина”, Казанлък. През декември 2010г. е наградена от Европейския синдикат по образованието и СБУ с почетния диплом „Журналист на годината – 2010”.

Г-жа Трополова благодари за сърдечните думи при представянето ѝ и подари на читалището в Павел баня сборник с около 200 статии – „Павел баня през погледа на журналиста”, посветен на хора и събития от града и общината. Специалното издание е дело на главния редактор на сайта www.Pavelbanya.eu Недялко Несторов. Той заяви, че за 10 години г-жа Трополова е написала за Павел баня повече статии, отколкото от създаването на града до наши дни от всички останали.

Вечерта продължи с рецитал на нейни стихове от новата ѝ стихосбирка „Бели люляци” и разказ от сборника „Всичко е любов” – първото електронно издание в Община Павел баня. Кметът Станимир Радевски, поздрави госпожа Трополова с юбилея и ѝ връчи грамота и почетния знак на Община Павел баня.

7

Присъстващите споделиха свои впечатления и спомени. А тя, развълнувана от емоционалните им думи, призна: “Осъзнах, че съм щастлив човек, защото много отрано разбрах, че моето призвание е перото. Може би животът оцени тази моя любов към журналистиката и ми направи чудесен подарък – последните двадесет и седем години да работя единствено и само като журналист”.

Безспорно кулминацията на вечерта бе връчването на „Златното перо”. Г-жа Снежана Тодорова се обърна към журналистката с думите: „Жителите на Павел Баня са щастливи хора, защото вече 10 години неотлъчно с Вас е Йорданка Трополова. Тя e дала и дава толкова много на българската журналистика, че заслужено получава най-високото отличие на СБЖ. Чрез своето творчество, чрез своя професионализъм и най-вече чрез своята гражданска позиция, тя е пример за не едно поколение журналисти.“.

А попизпълнителят Христо Паскалев – Паскал сподели, че тя е бисер, който трябва да пазим и ценим и я поздрави със своите песни „Бащина земя”, „Какво му трябва на човек”, както и с руската „Ваше благородие”.

Малко преди неговите изпълнения, председателят на БСП в гр. Казанлък Николай Терзиев, поднасяйки на журналистката цветя, каза нещо толкова силно и толкова вярно, че сякаш то резюмира вечерта: „Радвам се, че това „Златно перо” е за едно златно сърце”.

Екатерина Павлова
снимки: Екатерина Павлова и Румен Скрински

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here