Международен проект „Заедно в 21 век“

0

Уникален хоров концерт в Катедралният храм „Св. Успение Богородично“

СОК „Камчия“ събра световноизвестни хорове от 7 държави

Световноизвестните хорове от Грузия и Молдова, които участват в шестата творческа среща, част от международния проект „Заедно в 21 век“ на Фондация „Устойчиво развитие за България“ изнесоха уникален концерт с църковни песнопения в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна. Това стана след църковната служба и раздаване на причастие в неделя. Концертът се реализира с личното разрешение на Варненския и Великопреславския митрополит Йоан.

1

Проектът „Заедно в 21 век“ обедини повече от 120 творци – певци и музиканти от България, Русия, Грузия, Армения, Молдова, Украйна, Беларус и др., които си дадоха среща за седмица в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Незабравими ще останат концертните вечери, посветени на всяка от страните-участнички.

България бе представена от един от най-добрите академични хорове – шуменският „Бодра песен“, който изпълни емблематични произведения от репертоара си като „Отче наш“, „Ръченица“, „Половецки танци“ и „Синигерова сватба“. Те пяха заедно с актрисата и певица Грета Ганчева вечния хит „Моя страна, моя България“, а Грета изправи залата на крака с новата си песен – „Вместе в 21 веке“, написана специално за събитието.

Денят на Русия беше посветен на 70-годишнината от Победата над фашизма. Всеки ръководител на хоров състав отнесе в страната си символичен бял гълъб – послание за мир и приятелство, като част от инициатива на учениците от СОУ „Юрий Гагарин“ – „Белите гълъби на мирното детство“. Участниците във фестивала поднесоха цветя на камчийския паметник на загиналите подводничари, а ветеранът – участник във Втората световна война и специален гост Людмила Мордовина, разказа спомените си от разминирането на противотанкови мини в Грузия. В концертната програма участваха молдовската поетеса, певица и диригент на хор Наталия Барабаншикова, бардът Милен Тотев, група „Петък 13“ – формация от руски семейства в България.

По време на вечерта на Грузия в Атриума оживя уникалното многогласие на трите детски смесени хора от Тбилиси. Специално за фестивала в България пристигнаха Зураб Спарсиашвили – мениджър и Кахабер Онашвили – главен художествен ръководител и диригент на хор „Мдзлевари“. С изпълнението на „Многая лета“ грузинските деца изправиха залата на крака. Те бяха поздравени от представителите на Русия, Молдова, Украйна и Беларус. След концерта руските и българските деца от лагерната смяна поканиха грузинските си връстници на обща дискотека.

В деня на Беларус поетът, певец и продуцент Андрей Скоринкин изнесе поетичен авторски спектакъл. Част от малките звезди на хоровия фестивал се включиха и в Международния фестивал за детско творчество „Звездите на Камчия“, който се провежда под знака на ЮНЕСКО.

Молдова беше представена от певческия ансамбъл „Рапсодия“ с художествен ръководител и диригент Наталия Барабанщикова, Джазов квартет JJJaz и детска вокална студия „Геочел“. Вечерта ще се проведе сборният заключителен концерт с участието на всички хорове от страните участнички.

Проектът „Заедно в 21 век“ цели всестранното сътрудничество, сближаване и приятелство между България и Русия, между славянските и православните народи. Проектът се реализира с различните форми и средства, характерни за славянската духовност – литература, музика, танц, изобразително изкуство, образование, научни изследвания, инициативност за реализиране на новите идеи в духовния живот. Проектът обхваща хора във всички възрасти – деца и възрастни, които искат да постигнат духовно общуване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here