Гаганица – родното ми село, разби задрямалия дух по поречието на Златица

0

Тържество на духа в регион Монтана – фолклорен фестивал по случай 55 години от основаването на фолклорна певческа група при пенсионерски клуб „Златица“, с.Гаганица, общ.Берковица, обл.Монтана

Родното ми село не е виждало от десетилетия подобен празник! Шепа всеотдайни, талантливи и трудолюбиви българи напомниха, че ги има, че са живи, че именно те поддържат живо въгленчето на българщината и продължават традицията, останала от векове и за векове – величието и магията на българския фолклор, съхранил ни през векове и за векове! Малцина Човеци и истински духове го осъзнаха! Участваха самодейни колективи – българи, отдали се на изкуството единствено на добра воля и с празен джоб, но от сърце и с безпределна обич към България и фолклорното ѝ изкуство и обичаи! От десетките поканени институции и държавни персони откликна единствено Съюзът на българските журналисти в лицето и с личното присъствие на Председателя на СБЖ г-жа Снежана Тодорова. Голямото събитие се проведе под патронажа на нашия земляк Руси Статков – бивш депутат и член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, но преди всичко отзивчив, щедър и почитан от земляците си българин. Любопитно защо и на регионално, и на национално ниво събитието почетоха единствено представители на БСП! Сякаш България и българщината, и изкуството, и традицията са само приоритет на тази партия и симпатизантите ѝ. А на предизборните срещи с бъдещите избиратели ще акостират сухопътно, а може и въздушно десетки кандидати за власт, никога не чували и не видели това село!

Заслугата за този внушителен празник е преди всичко на главния му организатор г-жа Антоанета Кръстева, жител на с. Гаганица, Председател на Клуба на пенсионера в селото и организатор на фолклорната певческа група, както и неин основен вдъхновител и двигател. Решаващо е и съдействието и помощта на Фондация „Център за развитие на Северозападна България“ в лицето на г-жа Ванина Стоянова. В родното ми село има изградена читалищна сграда, но в нея съвършено формално фигурира секретар и т.н. Управителен съвет, които единствено съществуват, за да харчат безсмислено и безполезно парите на данъкоплатеца – без никаква дейност и отговорност! И никой не изисква такава от тях!

Гости на фестивала бяха фолклорни групи и танцови формации от София, Пловдив, Берковица, с. Гавраил Геново, с. Конуш, Хасковско. Поканените институции и общини отреагираха с традиционните „Поздравителни адреси“. Безмълвни останаха поканените Министерски съвет и Президентство, които изрично изискват да се предостави молба, за да изпратят Поздравителен адрес до големите таланти-родолюбци.

Но… еднодневките са си еднодневки! Да се осланяме на дълговечния български дух и традиция и на големите Човеци в тази държава, колкото и да са оредели редиците им. Българинът е оцелял през византийско, през турско, ще оцелее и през българското „присъствие“ на бездуховност по върховете на властта!

Благодарност към всички, които почетоха с присъствието си моето родно село и голямото тържество на духа в поречието на златоносна Златица!

Цецка Данова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here