Виртуална фотоизложба

0

За картините на един млад художник

Вече почти цял месец в галерия на „Лемер” на бул. „Витоша” №120 е изложил петнадесетина свои картини Мартин Ленгечев. Не го наричам „младият художник”, въпреки неговите двадесет и осем години, защото вече съм използвал това определение. Още преди четиринадесет години, той бе регистриран като най-младия участник със своя картина в Националната смесена изложба на Съюза на българските художници.

В настоящата си изложба Ленгечев вече се откроява с физиономия на автор който търси и намира свой собствен изказ с четката на багрите.

Самият той нарича стила си „спонтанен кубизъм”. Не знам дали има предвид един спонтанен опит да навлезе във вътрешните обеми и структури на предметите или преливането на цветовете във фона на картините, или може би, загатването на скритите измерения на формите? Ако е така, тогава дано да продължи да го развива като под-стил, защото основните елементи на кубизма като че ли обединяват творбите му в една обща композиция. Не се наемам и да му предричам „бляскаво бъдеще”, но знам че той вече има настояще.

Добринка Христова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here