РКИЦ гостоприемно предостави сцената за годишния концерт на НЧ „Димчо Дебелянов-1860”

0

Сергей Смитюшенко приветства читалищните деятели

Годишният концерт на НЧ „Димчо Дебелянов-1960” събра десетки ценители на изкуството точно на 2-ри юни, когато отдаваме почит на великият ни поет и революционер Христо Ботев и на падналите за свободата на България. За това и словото за гениалния поет и борец за правда бе изпълнено с признание и гордост заради неговото дело.

Публиката получи поздравления от името на настоятелството и преподавателите на читалището, от председателя на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, от главния редактор на сп.„Черно и Бяло” Станислава Пекова, от председателя на УС на Националното сдружение на стенографите, машинописците и компютърните оператори Карамфил Матев, от хората на духа и културата.

Голямата зала на Руския културно-информационен център в столицата, отново прие гостоприемно десетки почитатели на изкуствата. В специалното писмо към и.д. Ръководителя на Россътрудничество в България и директор на РКИЦ Сергей Смитюшенко, бе изразена благодарност за добрите и дългогодишни взаимни културни и приятелски българо-руски взаимоотношения. От читалището благодариха за искрената подкрепа и на началника на Отдела за наука и образование към РКИЦ Константин Пеев.

Сергей Смитюшенко приветства културното събитие от сцената, поздрави читалищните деятели, преподавателите и артистите. Каза още,че ще продължат добрите взаимоотношения и духовните връзки и в бъдеще.

Чаровната водеща Боряна Теофарова обяви първото изпълнение на концерта.

Радостните изненади започнаха още в началото с изпълнението на „Анна полка” по музика на Йохан Щраус от най-малките балерини от танцово студио „Класик” с ръководител Славея Стойчева.

С бурни аплодисменти бе посрещнато изпълнението на възпитаниците по пиано на дългогодишния музикален педагог Светла Янъкова. Талантливите музиканти представиха класическа продукция по музика на А.Т.Гречанинов, Парашкев Хаджиев, Лудвиг ван Бетовен, Йозеф Хайдн и Светослав Обретенов.

Истинско оживление предизвика приказният свят на червените шапчици от „Вълкът и червените шапчици” по музика на Чайковски, изпълнено от артистичните и надарени млади звезди в балетното изкуство.
Публиката не остана безразлична и аплодира певците от Артучилище студио „Музика” с вокални педагози Росица Йорданова и Моника Митрева. Невръстните изпълнители ескалираха доброто настроение с таланта и закачливите песнички „Жена на всички времена”, „Мила кукло Барби”.

По-големите таланти пък омаяха присъстващите с песни на световно известни български и чужди изпълнители.

Веднага след тях две възпитанички от ТС „Класик” пресъздадоха великолепният танц „Синя птичка” от балета „Лебедово езеро” по музика на Чайковски. Последва „Рондо а ла турка” по музика на В.А. Моцарт, танц от операта „Аида” по музика на Джузепе Верди.

Голямата изненада бе финала на концерта с танца „Кармен” по музика на Бизе, посветен в памет на великата балерина Майя Плисецкая. Балетът е сътворен от съпруга на голямата звезда Родион Щедрин и кубинския хореограф Алберто Алонсо. Премиерата е в „Болшой театр” през 1967г. Ролята на Майя Плисецкая става една от най-желаните за всяка прима.

Всички балерини от ТС „Класик” получиха своите дипломи за вложения труд и любов към танца, направиха много снимки и дариха своя преподавател с цветя. Пожелаха си и щастлива ваканция!

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here