Едно несъвместимо съжителство

0

plakat_Zona_kam_NebetoВ един двор – две версии за сила и вечност. Едната-разгражда атома на урана, за да владее света, другата – досъгражда атома на човешките души, за да ги спаси. Една територия – два пътя: нагоре, към небето и надолу, към забвението и мрака. „Зона към небето“– най-новият документален филм на Марин Градиналов и Ваня Манолова разказва за уникалната лечебна сила на манастира „Свети Николай Мирликийски“, дело на Свети Пимен Зографски и неговата школа и за смъртта и пораженията, нанесени от мина Бухово и урановия рудник в с. Сеславци. Някой в този двор се е оказал излишен. Кой?
Ще разберете на премиерата на филма. Кога-08.06.2015г. Къде – киносалона на Столичната библиотека, пл.„Петко Славейков“ 4, 18.00 часа.

Друга версия:

Едното е като апокалиптичен лунен пейзаж. Другото е лъч, който среща линейното човешко време и цикъла на Вселенското, да стигне Вечността. Едното разгражда атома урана, за да владее света, другото – опложда атома на човешките души , за да ги оживотвори. При едно условие само – да съучастваме, с вяра. Документалният филм „Зона към небето“ на Марин Градинаров и Ваня Манолова разказва за гибелта на стотици мъже в урановия рудник в Сеславци, в който е бил зазидан манастира „Свети Николай Мирлийкийски“. Случва се обратното. Църквата и шедьоврите на Свети Пимен Зографски и неговата школа оцеляват над 4 века. Умеем ли да разчетем урока на това несъвместимо съжителство?

Премиерата ще се състои на 08.06.2015г. в киносалона на пл.„Петко Славейков“ 4 от 18.00 часа.

Трети вариант:

Галерията на УРАНОВИЯ РУДНИК минаваше под самата градина на манастира. От силните взривове стената на църквата подаде. Напука се. Но устоя… както е устояла 4 века, от времето на Св. Пимен Зографски. Стигна се дотам, че някои гледаха свине в манастира, а други пък, безстопанственисами прескачаха оградата. Един от военнит учеше жена си да стреля по иконите“.

Това не е кошмар, разказан от Кафка. Това са свидетелствата на останалите живи миньори, шлосери, замерчици, геолози и местни жители край уранови рудник „9-и септември“ в с. Сеславци, на 22км от София. Те не са много. А църквата на манастира „Свети Николай Мирликийски-Чудотворец“ в двора на манастира, с шедьоврите на Св. Пимен Зографски и неговата школа, оцелява повече от 4 века – на взривове и занемара. Не е ли нашето неверие най-страшната радиация? Гайгеровият брояч днес пищи.

Гледайте новия документален филм на Марин Градинаров и Ваня Манолова. Премиерата ще се състои на 08.06.2015г. от 18.00 часа в киносалона на Столичната библиотека от 18.00 часа.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here