С кръшни хора и песни посрещнаха 24 май и събора в с.Долни Богров

0

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, обедини многобройна публика, вдъхновена от изпълненията на самодейни състави и певци от читалища, професионални групи от талантливи млади хора.

11328911_1067656406596387_774044347_n

На този светъл празник е и съборът на с.Долни Богров, който по традиция събира мало и голямо от околността. Кръшни хора и песни, автентичен хумор, весели закачки и раздумки сближават хората тук и припомнят минали по-стари времена. Носталгични сергии със закачливи играчки, вкусни скари, гостоприемни домакини в лицето на екипа от кметството и от читалищните деятели.

На този ден кметицата на с.Долни Богров Цецка Кочкова, която е и председател на местното НЧ „Св.Св. Кирил и Методий” съдейства за организацията на тържеството и приема поздравления. И този път от името на настоятелството на НЧ „Димчо Дебелянов-1960”, бе поднесен поздравителен адрес до г-жа Кочкова, в който бе изразена благодарност за съвместната народополезна дейност, за приятелството и за близостта на двете читалища с традициите и българщината.

Още преди началото на официалната програма, местните хора и гостите не чакаха подкана за хората и танците. Приповдигнато настроение, смях и детски викове бяха превзели мегдана на селото. Специален гост на тържеството бе известния народен певец Христо Косашки.

Аплодисменти и възгласи предизвикаха изпълненията на танцовите състави от НЧ „Св.Св.Кирил и Методий-1927” и НЧ „Стефан Караджа-1990” от столичния район Хаджи Димитър. Пъстрите костюми и китки, ритмичните стъпки и народната игрива музика повдигна духа и настроението.

Младите изпълнители от музикално студио „Таланти” към НЧ „П.К.Яворов-1920” под ръководството на Маргарита Горанова показаха за пореден път,че могат да впечатляват и да омайват с дарование и артистичност.

Многобройната публика не остана безразлична и към танцьорите от „Райска Бистрица” от с.Бистрица, както и към талантливите изпълнители от НЧ „М.Гелев-1926” от кв.Челопечене. Впечатляващо за истинските ценители на изкуствата бе и изпълнението на столичната танцова група към ансамбъл „Здравец”.

Бурни аплодисменти предизвика уникалното изпълнение на Валентина Кунчева, възпитаник на НЧ „Димчо Дебелянов-1960” под ръководството на музикалния педагог Росица Йорданова. Съвременното звучене, съчетано с ритъм и такт, показа , че децата на България носят духа на нацията.

Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here