„Дивите истории“ – за извършители и отмъстители…

0

Киното на Латинска Америка от години е в изключителен възход. Знаменитите, разтърсващи филми от тези географски ширини триумфират по световните форуми и идват у нас на София Филм Фест, на седмицата на Испанското Ибероамериканското кино в Салона на изкуствата, на Киномания и на специални прожекции.

41423Навярно съм изгледала доста аржентински филми, сред тях два са оставили у мен неоспоримо въздействие, запомниха ги и зрителите – ценители. Оказа се, че и двете творби са на един и същ режисьор – Хуан Хосе Кампанела: „Синът на булката“– номинация за „Оскар“ 2001г. за чуждоезичен филм и „Тайната на техните очи“, спечелил „Оскар“ за чуждоезичен филм 2009г. Отличават се с висока класа, максимален ефект, влияние на кинодраматургията и богатство на емоциите… Поредният безупречен филм с послания и внушения е „Диви истории“ на Дамиан Шифрон – с куп отличия, награди и номинация за „Оскар“ 2014-та. Наскоро чух как известен аржентински певец и китарист споделя по една от българските телевизии, че нашите два народа много си приличат по манталитет и темперамент. Тази мисъл потвърдиха и аржентинските „Диви истории“, съставени от шест отделни новели с обща композиция, които обуславят основните концепции и размисъл на филма. За яростен двубой и отмъщения, за любовна измяна и насилие, за премълчани истини и лъжи. Дали желанието за успех, съревнованието между хората, /разумните?/ същества и неравенството в живота ни стресират и депресират дотолкова, че стигаме до престъпления… Или, както е казал гениалният А. Айнщайн, с още по-гениалната си сентенция „Не знам дали Вселената е безкрайна, но човешката глупост е безкрайна.“ В някои от сюжетите всеки би могъл да разпознае себе си в тази впечатляваща черна комедия. Случаи изумителни и крещящи: униженият син наказва родителите си чрез самолета-убиец, сервитьорка трови негодник, унищожил близките ѝ; двама джигити по пътя са в жесток двубой и смъртоносна схватка, докато не се самозапалят и овъглят, инженер „Динамит“, иначе съзнателен отличен специалист в професията, взривява вбесяващото го Управление, което вдига колите с паяк, разглезен син на богаташ прегазва бременна жена и бащата дава луди пари невинен човек да поеме вината. На сватбата им, двамата влюбени Ромина и Ариел, стигат до неистова омраза и брутален побой, заради изневяра на младоженеца. И в шестте новели- агресия, жажда за мъст, безпощадни драми- силен дефицит на човешко разбирателство, добронамереност и толерантност.

Всички актьори показват невероятен заряд и талантливо извайване на образите. Особено се откроява с присъствието си звездната фигура на Рикардо Дарин – инженер „Динамит“. Актьорската му природа блести и в споменатите в началото два филма „Синът на булката“ и „Тайната на техните очи“. Там е главен персонаж и то какъв! В „Диви истории“ Рикардо Дарин използва пестеливо и майсторски всички нюанси на онеправдания, унизен и ядосан гражданин-данъкоплатец; на него нищо друго не му остава, освен да взриви бюрократичното учреждение, тормозещо хората. Убедителна и точна режисьорска метафора! Иска ми се да завърша с мъдра мисъл, дочута наскоро „Това че си прав, не те прави щастлив.“ А вие, уважаеми бъдещи зрители, със сигурност ще бъдете щастливи и удовлетворени, ако изберете „Диви истории“; проследите тяхното необичайно развитие, а героите предизвикат у вас неприязън или съчувствие. Все пак накрая побеждава Любовта! Филмът можете да гледате в Дома на киното. Там се прожектират нашият български „Урок“– урок за цялата ни бездушна нация и филигранно изпипания „Два дни и една нощ“ на прочутите белгийци Братя Дарден, където даровитата Марион Котиар прави най-силното си и неподправено изпълнение. Вярвам, че изборът Ви ще бъде правилен.

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here