Научна конференция в РКИЦ

0

В чест на 70-годишнината от Победата над фашизма в Руския културно-информационен център на 5 май 2015г. се проведе традиционната научна конференция, организирана от Фондация „Устойчиво развитие за България”, Представителството на Россотрудничество и Националния обществен комитет „70 години от Победата” на тема „70 години от Победата над фашизма и съвременният свят”. Гости на конференцията бяха Сергей Смитюшенко заместник директор на РКИЦ и Станка Шопова – Председател на Фондация „Устойчиво развитие за България”. При откриването на форума Сергей Смитюшенко очерта съвременните измерения и поуки от Победата за съвременния свят за глобалните процеси днес, за опасностите от надигащия се фашизъм в Украйна.

Константин Пеев – заместник-председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ и модератор на научната конференция подчерта, че „главната цел на организаторите е да се разкрие историческата истина за решаващата роля на Съветския съюз и на съветския народ за Победата над фашизма и поуките и предизвикателствата днес за развитието на един мирен и справедлив свят”.

В конференцията взеха участие водещи историци, политолози, международници, представители на медиите, студенти, дипломати, военнослужещи, ветерани, културни дейци, представители на творчески съюзи и организации. Проф. Евгени Гиндев и проф. Борис Бонев, ген. от запаса се върнаха към историческите събития и личностите, свързани с Великата Отечествена война и Победата. Проф. Евгения Калинова анализира процеса на дипломатическите преговори и дипломатически натиск над България и огромния принос на СССР за съхраняване на границите на страната, както и за мирното следвоенно регулиране на Европа по време на Парижката мирна конференция.

Проф. Минчо Минчев подчерта и социалното значение и измерения на Победата, като Победа на справедливия социално-обществен модел на СССР в страните на Югоизточна Европа. Проф. Витка Тошкова очерта обществено-политическите процеси и събития през 1944г., като решаващи за радикалния поврат в българската политическа система. Българското участие и принос в заключителната фаза на Втората световна война, съвместно и под ръководството на Съветската армия и трети Украински фронт бе в центъра на вниманието на проф. Марин Калонкин.

Мнозина от участниците: доц. Иво Христов, проф. Румяна Михнева, Минчо Минчев – гл. редактор на в. „Нова Зора, проф. Нина Дюлгерова, доц. Емилия Лазарова, Симеон Симеонов – председател на НС на Отечествения съюз, Лъчезар Еленков – гл. редактор на в Жарава, и други потърсиха съвременните измерения и значение на Победата в редица области на международните отношения и дипломацията, геополитиката, нравствеността и съвременната политическа действителност, културата и др.

Конференцията има важно значение за утвърждаване на историческата истина, за съхраняване и предаване на поколенията на паметта на тези важни събития за съдбата и бъдещето на човечеството и за отхвърляне на историческите фалшификации и манипулации на общественото мнение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here