Тържествен концерт по случай 1150 г. от покръстването на България

0
С тържествен концерт на българския мъжки хор „Юлангело“ в посолството на България в Русия бяха отбелязани 1150 г. от покръстването на България.

1150 години от покръстването на България бяха отбелязани в посолството в Москва с тържествен концерт на знаменития български мъжки хор „Юлангело“.

Посланикът г-н Бойко Коцев приветства над 300 гости, дошли в Гербовата зала на посолството. В тържественото си слово той отбеляза значението на покръстването на българите за развитието и обединението на българската държава, личната роля за това на българския цар Борис Първи.

„Това е едно от най-големите събития в историята на България и Европа. То положи основи за икономическото, социалното, политическо и културното развитие на страната ни. Приемането на християнството беше решаващ фактор в процеса на формиране на единна българска нация“, подчерта посланик Коцев.

„Юлангело“ изпълни програма от български народни и църковни песни, както и арменски, грузински и еврейски народни песни. Публиката беше трогната до сълзи от „Хубава си, моя горо“, „Зайди, зайди ясно слънце“ и стана на крака, когато в края на концерта хористите изпълниха „Многая лета“.

Сред гостите на концерта бяха високопоставени представители на руските власти, културни и обществени дейци, приятели на България, представители на българското посолство и българската общност в Москва.

Мъжкият хор „Юлангело“, който се радва на общоевропейска слава, в Русия беше гост и на Московския Пасхален фестивал. „Юлангело“ даде четири концерта и посети Московската духовна академия в Сергиев Посад.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here