„Народните будители и АЗ“

0
Отбора победител

На 23.04.2015г. се проведе втория заключителен етап на вътрешноучилищния кръг на състезанието „Народните будители и АЗ“ в профилираната гимназия с изучаване на румънски език „Михай Еминеску“ в София.

Жури и гости
Жури и гости

Една чудесна идея на създателите на проекта – доц. д-р Кирчо Атанасов и Ротари клубове в Пловдив и „Зонта клуб“, дошла в момент с позабравени и поизгубени човешки ценности, които ни правят човеци и изграждат като личности, особено във време на бездуховност.

Гости на състезанието бяха създателят на проекта доц. д-р Кирчо Атанасов, проф. д-р Димитър Веселинов – зам.-декан на ФКНФ към СУ „Св. Климент Охридски“, гл.ас. д-р Радослав Спасов – преподавател в Исторически факултет на СУ (двамата бяха членове на журито), Главният експерт по история и цивилизация към МОН г-жа Радостина Николова, г-жа Гергина Дворецка – председател на фондация „Европа и света“, журналисти, учители от други училища, родители.

Участници в състезанието бяха 8. и 10. клас. Според регламента му всеки отбор изучава самостоятелно живота и делото на избран от него патрон – един от народните будители, а след това отборите си разменят въпроси един на друг, на които трябва да отговорят. Победители в надпреварата станаха осмокласниците, които си бяха избрали за патрон Константин Фотинов. Втори остана 10. клас, чиито патрон бе Найден Геров.

Отбора победител
Отбора победител

Ръководителят на националния проект „Народните будители и АЗ“ връчи наградите и двата отбора получиха грамоти от трите Ротари клубове в Пловдив и „Зонта клуб“, с чиято помощ се осъществява проекта.

Голям бе ентусиазма, с който ученици, учители, ръководство на Румънската гимназия се включват в подготовката и провеждането на състезанието. Това е единственото софийско училище участващо в проекта. Учениците са горди, че са потомци на народ, дал не нещо, а много на света. Търсейки материали, ровейки се в литературни източници, връщайки се назад в историята ни по пътеките на просветността, научиха много за наши просветители, които бедни, понякога гладни, често гонени, обиждани, преследвани от чужди завоеватели по българските земи, са пишели и просвещавали народа си. Ученици знаят и разбират, че народ, непознаващ историята си е народ без корени, който трудно се справя с настоящето и не вижда светлината по пътя към бъдещето. С инициативите си учители, ръководство, ученици от Румънската гимназия показват, че не са такива и бъдещето им на чудесни млади хора е тяхно – с успехи, удовлетвореност, щастие, гордост и самочувствие.

Тасева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here