Сирийския президент пред американския канал Си Би Ес Нюз

0

Откъси от интервюто, проведено от американския канал Си Би Ес Нюз, с Президента на Сирия д-р Башар ал-Асад на 30.03.2015г

башар-ал-асад-415x260Във връзка с появата на ИДИЛ в Сирия, която породи нарастваща тревога в американското правителство до такава степен, че държавният секретар заяви необходимостта от постигане на уреждане на кризата чрез преговори, президентът Башар ал-Асад заяви, че ИДИЛ не се е появила внезапно. Не е възможно да се появи нещо, което е по-голямо от организация и по-малко от държава, с всичките тези финансови и човешки ресурси, без външна помощ и без да е било подготвяно постепенно в продължителен период от време. Така че изразът „появата на ИДИЛ” не е никак точен. Това стана вследствие на събития, настъпили още в началото на конфликта. В нашите заявления ние споменавахме това неколкократно, но никой от Запада не ни слушаше. Но да се върнем на заявеното от Кери – досега чуваме само заявление и не се случва нищо осезаемо. Няма нови факти, които да сочат за политическо доближаване на Съединените щати до положението или конфликта в Сирия. От принципна гледна точка можем да кажем, че всеки диалог е нещо положително и ние сме отворени за диалог с всяка страна, включително САЩ, въз основа на взаимно уважение и без нарушаване на суверенитета на Сирия.

Запитан дали е готов да се откаже от властта, ако преговорният процес е обвързан със съставянането на преходно правителство, Президентът отговори, че всичко, което е свързано с вътрешните работи на Сирия, трябва да зависи от сирийския народ. Ние няма да обсъждаме това с американците, нито с коя да е друга страна. Това е свързано с нашата политическа система, конституция, закони и тяхното прилагане. Можем да си сътрудничим с тях в борбата срещу тероризма и натиска, оказван върху различните държави от Турция, Саудитска Арабия, Катар и някои техни съюзници в Европа, които оказват политическа, финансова и военна подкрепа на тероризма. Президентът допълни още, че ако сирийският народ пожелае да смени своя държавен глава, това може да стане, но само като политически и конституционен процес. Така се сменят президенти, а не чрез тероризъм и външна намеса. На въпроса защо според него Западът се съмнява в неговата легитимност Президентът отговаря, че докато има подкрепата на сирийския народ, той няма да обръща внимание на такива твърдения, тъй като именно тя обосновава неговата легитимност.

Относно пътната карта за постигане на политическо разрешение на конфликта, Президентът поясни, че има различни равнища – вътрешни, регионални и международни. Както има и различни средства. Най-важен в случая е регионалният аспект, който трябва да протича в две оси – водене на диалог между сирийците по всички въпроси, включително политическата система и всички други подробности относно бъдещето на страната, както и пряк диалог с въоръжените групировки, какъвто водихме през последните две години, за да амнистираме техните членове, които да оставят оръжието и да се върнат към обикновения си начин живот.

Във връзка с това кои точно са въоръжените групировки Президентът ал-Асад обяснява, че всеки, който носи оръжие и се опитва да разруши инфраструктурата, да напада хората, да причини щети или да наруши закона в Сирия, принадлежи към въоръжените групировки.

Що се отнася до твърденията, че появата на ИДИЛ е най-доброто, което се е случило за него и че всъщност е позволил на ИДИЛ да се разрастне, като се е борил срещу умерената опозиция в страната, която иска установяване на демокрация, Президентът заяви, че никога не е имало умерена опозиция, че още от началото на кризата е имало рязане на крайници, глави, ядене на сърцата на жертвите. Те нападат военните бази, убиват войници, унищожават икономиката… как може това да е най-доброто, което ми се е случвало – унищожават родината ми, убиват съгражданите ми – няма логика да се твърди, че това е най-доброто нещо, което се е случвало на мен или на правителството. Не мога да приема такова нещо.

По отношение на това как нарастващата мощ и новата реалност, наложена от ИДИЛ, е променила обстоятелствата, Президентът заяви, че Западът е променил своите сметки след разрастването на ИДИЛ, но не се е доближил до конфликта нито в Сирия, нито в Ирак, нито в района като цяло. Не смятам, че те са си научили урока добре. В резултат на това те няма да променят хода на събитията, защото още от началото на проблема Западът е гледал и продължава да гледа на него през призмата на необходимостта от смяна на режима, на държавния глава или на правителството. Приоритетът е борба с ИДИЛ, което обаче не означава, че техният приоритет е елиминиране на ИДИЛ.

Във връзка с размера на ползата от американските въздушни удари в Сирия с цел отслабване на ИДИЛ, Президентът отговори, че понякога от тях може да има локална полза, но като цяло ИДИЛ се е разширила още повече от началото на ударите. Американците поукрасяват нещата, като твърдят, че нещата са се подобрили или че ИДИЛ е претърпяла поражение. В действителност се случи обратното – ИДИЛ набира повече членове. Според някои изчисления те набират по около 1000 нови члена всеки месец в Сирия и Ирак. Разширяват се в Либия. Много от другите организации, свързани с Ал-Кайда, вече заявиха своята преданост към ИДИЛ.

Що се отнася до твърденията, че в Сирия са използвани хлорни оръжия, с каквито разполага само сирийската армия, Президентът посочва, че това е част от пропагандната кампания срещу Сирия, че хлорът не е военен газ и че може да се купи отвсякъде. Традиционните оръжия са по-важни от хлора, тъй като ако той беше ефективен като военен газ, то терористите щяха да го използват повсеместно. Но тъй като не е ефективен, той не се използва много.

Във връзка с опасността от избухване на по-мащабна война в Близкия изток и твърденията на Президента, че има държави, които са заинтересовани от това, като например Саудитска Арабия, Президентът ал-Асад отговаря, че Саудитска Арабия е диктакторски режим от Средновековието, който живее извън историята и се опира на потисническата уахабитска идеология, че е плод на брака, сключен между уахабизма и политическото статукво от преди двеста години. Освен това, ИДИЛ следва същата идеология – тази на уахабизма. Това се отнася и за Ал-Кайда, и за фронта Ан-Нусра. По отношение на Турция Президентът заявява, че там нещата са свързани с Ердоган, който е привърженик на Мюсюлманските братя. Това не означава, че е техен член, а че е техен привърженик. Той вярва, че ще стане султан на новата епоха… през двадесет и първи век. Той не само пренебрегва преминаването на терористи в Сирия, но директно и ежедневно им оказва логистична и военна подкрепа. Да вземем например град Кобани или Айн ал-Араб, където кюрдите се биеха с ИДИЛ и където американците започнаха да нанасят въздушни удари. Отне им четири месаца да освободят този малък град не само защото тези въздушни удари бяха козметични, а поради пряката турска подкрепа за ИДИЛ.

По отношение на Русия Президентът ал-Асад заявява, че руснаците искат да установят баланс в света. Това не е свързано само със Сирия или с големи интереси в Сирия, тъй като те могат да реализират тези интереси навсякъде другаде. Това е свързано с бъдещето на света. Те искат да бъдат велика сила, която да има думата при определянето на бъдещето на света. По отношение на Сирия, руснаците искат нейната стабилност и намирането на политическо решение на кризата. Същото иска и Иран. Те не искат това само заради Сирия, а заради региона и света като цяло. Защото стабилността е много важна за тях. Така например, тероризмът няма граници, той не признава политическите граници. Трудно е да се предприемат мерки срещу него, заради интернет, който затруднява контрола върху него. Идеологията може да навлезе във всяко място, да достигне до Русия, Турция – навсякъде. Затова те имат същите интереси. Имам предвид Русия, Иран и много други държави, които подкрепят Сирия, защото искат стабилност в региона.

Посолство на Сирия

Луиза Сараян

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here