Рисунки от точка А, Любомир Савинов, галерия „Академия“, 07-24.04.2015г

0

На 7 април (вторник) в галерия „Академия“ на НХА ще се бъде представена изложбата „Рисунки от точка А“ на Любомир Савинов. Заглавието подсказва за началната точка на творческия път на художника, започнал още през студентските му години в началото на 60-те. Експозицията е съставена от рисунки на глави и голи фигури, като 51 бр. от тях са дарени от автора на музейния фонд на НХА. В изложбата е показана и първата му рисунка на голо тяло от II курс в Академията.

Още в художествената гимназия Савинов разглежда голото тяло не просто като учебен етюд, а като един от основните обекти в изобразителното изкуство от всички епохи. Като студент в Академията при проф. Чоканов (преподавател по дисциплината „Пластична анатомия“) художникът се интересува от познанието за човешкото тяло, което се превръща в предпоставка за развитие на неговия специфичен начин на изразяване.

Любомир Савинов е от художниците, които имат ясен и силно изразен път на развитие в историята на българското изкуство от втората половина на ХХ век. Познат преди всичко като един от големите майстори на живописта от поколението, появило се в художествения живот през 60-те години на миналия век, в настоящата изложба той разкрива малко познати страни от богатото си творчество. Появата на тази изложба в пространството на галерия „Академия“ е и символично завръщане – там откъдето е започнал не само Любомир Савинов, но и самото българско изкуство.

 

Любомир Савинов е роден 2.09.1941г в гр. София.
През 1970г завършва специалност „Живопис“ във ВИИИ „Н. Павлович“ (НХА),. при проф. Георги Богданов. След завършването си работи като преподавател по рисуване.
Участва в общи и национални изложби, организира няколко самостоятелни (1987, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008). През 2012 година открива голяма ретроспективна изложба в градската галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в гр. Кюстендил.
През 1959 година печели златен медал за живопис от Младежкия фестивал.
Носител е на наградата „Захари Зограф“ за 2012 година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here