Столично читалище удиви съкварталците си с кулинарни изненади и пролетни поздравления

0

Сергей Станишев, Кристиан Вигенин и Драгомир Стойнев подкрепиха празника

11080985_10206642046396317_3664239533545998601_nВ деня на дългоочакваната първа пролет традиционната кулинарна надпревара в НЧ „Димчо Дебелянов-1960” събра най-добрите в това изкуство и донесе много радост на най-младите. За разлика от предишни години, когато читалището бе домакин на известни художници, този път преподавателят по изобразително изкуство към читалището Геринска подготви пролетен кът за празника с авторски рисунки на подрастващи художници.
Преди обяд масите в салона на читалището бяха отрупани с разнообразни кулинарни предложения. Любителите на хубавата храна бяха от различни столични квартали. Дошли с настроение и желание да бъдат победители в тематичните раздели – предястия, тестени изделия и сладкиши, блюда и постни ястия.
„Кулинарната надпревара, като начин за провокация на мисленето на хората”, бе темата и продължение на идеята, че именно кулинарията може да събуди творчество в приготовленията на храната, да предизвика естетически вкус и усет към красивото. Състезателният елемент провокира желанието на участниците да представят най-доброто от себе си и да внесат новаторство в приготовленията.
В началото на празника председателят на читалището доц.д-р Иван Митев поздрави гостите и участниците за доброто им желание и ентусиазъм.
Организаторите на празника подчертаха ,че читалището винаги е било малкото огнище на българщина, любов и красота. Че е място за развиване на талантите и уменията на десетки подрастващи. Бе казано още, че 2015-та е Европейската година за развитие и целта е да информира за подкрепата на ЕС към по-бедните страни в света.
С благодарност към ръководството на настоятелството, към преподавателите Славея Стойчева, Росица Йорданова, Светла Янъкова, Теодоси Цингилев и Геринска, към възпитаниците и родителите им продължи пролетният празник. По повод на събитието, читалището получи поздправления от Съюза на българските журналисти в лицето на председателя Снежана Тодорова, от народните представители Кристиан Вигенин и Драгомир Стойнев, от председателят на ПЕС Сергей Станишев, от главният редактор на сп. „Черно и Бяло” Станислава Пекова, от творчески съюзи. Гост на кулинарната изложба бе общинският съветник от БСП Николай Белалов, както и кмета на с. Долни Богров Цецка Кочкова.
Компетентното жури в състав: Иван Митев, Йордан Богатинов-юрист, Десислава Геринска – архитект, Дани Ангелов – студент, се зае с нелеката задача да окачестви приготовленията и справедливо да награди най-добрите.
Публиката се възхити на музикалната празнична програма. В началото от чудесните изпълнения на солистката от Български фолклорен център „Нестия” Габриела Петрова и от кръшното „Свищовско хоро” на танцовия състав. Бурни аплодисменти предизвика изпълнението на малката Мария Николова за прочувствените ѝ стихове за майката. Програмата продължи с представянето на две солови изпълнения на китара от възпитаника на читалището Мартин Божинов. Д-р Калина Неделчева пък затрогна всички с песента „Нека бъда твоята есен” по стихове на Станка Пенчева и под съпровода на пиано от вокалния педагог Росица Йорданова.
Кулинарната викторина този път бе съчетание от въпроси за модерното и здравословно хранене, както традиционни въпроси от родните български ястия. За всеки верен отговор щастливците получиха подправки и полезни кулинарни предмети.
Черешката на тортата бе присъждането на общо девет награди за отделните раздели в състезанието. Бяха връчени още тематични подаръци на млади кулинари, деца и младежи, които показаха майсторство в приготвянето на кексове, сладкиши, мъфини. Овации спечелиха „Макароните на Мария”, гаспачо с авокадо на Росена Иванова, мъфини „Цветна градина”, сладкиш „Негърче”, пай с вишни. Награди за уменията си получиха младежите Стоян Иванов и Мартин Божинов.
Уникалната погача на Мария от с. Долни Богров и баниците на Цецка Кочкова справедливо получиха първите места.
Специално отличена бе артистично и вкусно направената торта на Владимир Йорданов, който е млад талант сред семейството на родните актьори. Единадесет годишната Елея Кунева пък учуди възрастните майстори на сладкишите с гръцки кейк. Журито не забрави най-дългогодишните участници в надпреварата Параскева Праматарска, Наталия Калъпова, Христина Александрова, Цвета Божинова, Бойка Борисова, Ралица Луканова, Елена Овчарова, Светла Янъкова, Василка Тодорова.

С добри думи и пожелания за здраве и светли празници завърши и този ден. Разбира се и с похапване от всички ястия. Събитието отнесе със себе си прекрасния спомен за кулинарната изложба, за типичната българска софра и сладката раздумка между хората.

Миглена Иванова
Организатор на събитието

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here