Столични съветници от БСП ще настояват за устойчива програма за финансиране за двойки с репродуктивни проблеми

0

Милка Христова и Анна Славова се надяват на подкрепа от СОС

milka i annaИзвестна е демографската криза в страната и острата необходимост от предприемане на решения, които биха помогнали на млади семейства и двойки да имат поколение. Общинските съветници от БСП в столицата Милка Христова и Анна Славова внесоха доклад в Столичния общински съвет за приемане на устойчива Програма за финансово подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми от Столична община и осигуряване на финансова подкрепа за изследване и лечение на безплодието им чрез общински фонд „Ин витро”, който да разполага с бюджет от 300 000 лв. годишно.

Програмата има за цел да подкрепи семействата и двойките с репродуктивни проблеми, граждани живеещи на територията на град София като осигури финансиране на изследванията им, които не се поемат от Държавния фонд „Ин витро”, както и двойките, които не отговарят на критериите му. Стойността на тези предварителни изследвания е около 2000-2500 лв., което в много случаи се явява непреодолима икономическа пречка за семейните двойки да получат достъп до Програмата „Ин витро”.

По повод на внесения доклад се състоя пресконференция с участието на председателите на Сдружение „Зачатие” и Фондация „Искам бебе”, с чието съдействие и помощ в 40 общини в страната вече функционират такива програми. Пред журналисти Милка Христова и Анна Славова изразиха надежда, че ще бъдат подкрепени от целия Общински съвет за решаването на този социално значим проблем. Вносителите на доклада съобщиха данни, които са по-скоро тревожни, отколокото обнадеждаващи. Стана ясно,че от проведено социологическо проучване през 2013 г. броят на двойките с репродуктивни проблеми в България надвишава 145 000, като над 40 000 от тях живеят на територията на Столична община. А неосведомените лица, които не знаят към кого да се обърнат, ако се окаже, че имат репродуктивен проблем е между 360 000 и 500 000 души. От друга страна, за последните 10 години от репродуктивна възраст са излезли 200 000 български жени, които вече нямат възможността да заченат и родят свои деца. Това означава, че заради липса на достатъчно сериозни мерки от страна на държавата, България е загубила възможността да се сдобие с 260 000 души (средно една българка ражда в живота си по 1,3 деца, при 1,5 средна норма за Европа). Сериозността и мащаба на демографския проблем изискват еднакво отговорно отношение, както от страна на самите граждани, така и на държавните и общински институции.

В голям процент от случаите, двойките, които имат репродуктивен проблем, в крайна сметка стават родители и отглеждат 2 или повече деца. Този процес, обаче, отнема време – средно около 5 години от момента на установяване на репродуктивното затруднение. В някои случаи този период е и по-дълъг и се оказва фатален за двойките, особено при жените, надхвърлящи 40-45 годишна възраст.

В България функционират 38 общински програми за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, финансирани от местните общински бюджети: Бургас, Благоевград, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Габрово, Дупница, Несебър, Созопол, Пазарджик, Разлог, Панагюрище, Симитли, Плевен, Кърджали, Разград, Асеновград, Пловдив, Троян, Кюстендил, Търговище, Силистра, Димитровград, община Марица, Момчилград, Раднево, Съединение, Сливен, Казанлък, Павликени, Севлиево, Хасково, Банско, Свищов, Горна Оряховица, Харманли и Тутракан. Сумите, отпускани от общинските бюджети са от 5 000 лв. при по-малките общини до 200 000 лв. при по-големите (Варна, Бургас, Благоевград).

Към момента държавата финансира само нуждаещите се за ин витро процедура, които отговарят на определени критерии, като покрива разходите за лекарства и самата процедура, но не повече от общо 3 опита на двойка. Понякога този брой опити се оказва недостатъчен. Същевременно създалата се листа на чакащите отнема между 8 и 12 месеца на всяка кандидатствала двойка, докато получи финансиране от държавата, а за жените над 35-годишна възраст, този период на изчакване е твърде дълъг.

Държавата също така не финансира: донорските ин витро програми, съпътстващи оперативни лечения – лапароскопии, хистероскопии, други операции, скъпоструващи медикаментозни процедури, изследвания, инсеминации, някои видове ин витро (на спонтанен цикъл), а също така въобще не се финансира лечението на безплодието при двойки, в които жената е с изчерпан яйчников резерв или жената е надхвърлила 43 годишна възраст.

Присъединяваме се към хуманният акт на общинските съветници от БСП Милка Христова и Анна Славова. Защото демографската политика е система от закони, икономически и социални мерки на държавата, с помощта на които се регулират демографските процеси. Вярваме,че никой българин няма да се съгласи да продължава намаляване броя на населението ни с висок отрицателен естествен прираст, да продължава емиграцията и то с предимство от страна на млади и талантливи сънародници.

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here