СФФ 19

0

Фестивалът е посветен на 100 годишния юбилей на българското кино и титлата „София – творчески град на киното” на ЮНЕСКО

Подадоха главици първите кокичета, предвестници на пролетта и на любимия ни Международен София Филм Фест!

Март = Кино. Това е реалността в София – за деветнайста поредна година. Вече не можем да си представим първите пролетни дни без суматохата около киносалоните, които привличат хилядите нетърпеливи „маниаци”, влюбени в киното. Заедно с топлия полъх на март в София пристигат стотици творби, носители на най-престижните фестивални награди и покорили зрители в целия свят – за специална среща с БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА!

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) ще събере своите зрители за пореден път през месец март. Фестивалът, наложил се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ-фестивала (според сп. „Variety”) и акредитиран от FIAPF, ще свери за пореден път часовника на вярната си публика и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа (Creative Europe) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели.

Официалното откриване на 19-ия София Филм Фест е на 5 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 14-и Март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, ще „подгрее” фестивала от 27 февруари.

Програмата съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма.

[box title=”БИЛЕТ” style=”soft”] Той ще е отново навсякъде около Вас, от средата на февруари ще бъде в мрежите – седмици преди началото на фестивала! БИЛЕТ е кампанията на СФФ, за да е по-близо до публиката. Ще ни откриете на местата, на които пазарувате, в магазините за подаръци, книжарници, барове и още много локации, където не ни очаквате. Само с БИЛЕТ ще бъдете абсолютно сигурни, че няма да пропуснете най-интересните и вълнуващи филми! Ще можете да запазите своето място собственоръчно – онлайн или чрез оператор (по телефона).[/box]

Представяме на вашето внимание някои от акцентите на СФФ 2015:

За 13 път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм.

Към момента програмата включва:

 • „Урок” – България, режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов
 • „Хилда” (Hilda) – Мексико, режисьор Андрес Кларионд
 • „Без граници” (Borderless) – Иран, режисьор Амирхосеин Асгари
 • „Млади сме, силни сме” (We Are Young, We Are Strong) – Германия, режисьор Бурхан Курбани
 • „Иви” (Ivy) – Турция-Германия, режисьор Толга Карачелик
 • „Денят на Патрик” (Patric’s Day) – Ирландия, режисьор Тери Макмахон
 • „По необясними причини” (For Some Inexplicable Reasons) – Унгария, режисьор Габор Рейз
 • „Прелюбодеяние” – България, режисьор Явор Веселинов

За 12-и път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисън (JAMESON SHORT FILM AWARD) за български късометражен филм. Повече от десетилетие тази награда провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми, а в не малко случаи и специално да създадат творби за участие. От 2003 г. носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова, Кольо Карамфилов. Голяма част от наградените и номинираните режисьори впоследствие създадоха филми, взели участие на престижни международни кинофоруми.

През 2015г селекционната комисия е в състав: Павел Веснаков – режисьор, Любомир Младенов – режисьор, Мина Милева – аниматор, Нина Алтъпармакова – монтажист, Йордан Жечев и Васил Петраков – от творческия екип на DDB. Това са професионалистите, който ще определят 12-те финалисти от кандидатствалите 71 филма. Победителят ще бъде избран от международното жури. Наградата е на стойност 6 000 евро, осигурена за поредна година от Jameson Irish Whiskey, и ще бъде връчена на режисьора на филма-победител.

София Филм Фест се открива на 5 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. „Досието Петров” е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, с участието на Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др. Кариер ще удостои премиерата с личното си присъствиe, след като получи почетен „Оскар” за цялостно творчество.

Един от специалните акценти в програмата на София Филм Фест в годината, в която празнуваме 100-годишния юбилей на филмовото изкуство у нас, е именно БЪЛГАРСКОТО КИНО. Най-новите български творби, създадени през последната година, ще бъдат показани, заедно със специалните селекции „10 класически български филма (до 1989)” и „10 филма на новото българско кино (след 1990)”. Затова родолюбиво прозвуча призивът на г-н Георги Чолаков- директор на Националния филмов център: “Да помагаме българският зрител да се завърне в киносалоните! Телевизии и радио да рекламират класическите и новите филми, както и тези, които тепърва ще излязат на екрана…”

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са „Зимен сън” („Златна палма” – Кан ’14) на Нури Билге Джелайн, „Черен въглен, тънък лед” („Златна мечка” – Берлинале ’14) на Дяо Инан, „Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването” („Златен лъв” – Венеция ’14) на Рой Андершон.

Гала-премиери и специални събития ще има и през 2015г. Едно от най-очакваните събития ще бъде шедьовъра „Левиатан” на Андрей Звягинцев („Златен глобус” за чуждоезичен филм, приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм).

В „Киното днес – майсторите” отново ще включим най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като „Два дни, една нощ” на братя Дарден – с оскарова номинация за Марион Котиар, номинация за „Златна палма” и още десетки награди и номинации от фестивали в цял свят; носителят на наградата в секцията „Особен поглед” от фестивала в Кан 2014 „Белият бог” на Корнел Мундруцо; „Спокойни води/Still the Water” на японката Наоми Кавазе – още един от филмите, номинирани за „Златна палма” в Кан; „1001 грама” на Бент Хамер, представян на фестивалите в Торонто, Чикаго и Токио; най-новият филм на легендарния документалист Джулиън Темпъл „Рио 50 градуса”; режисьорската творба на Томи Лий Джоунс „The Homesman”, участвал в конкурсната програма на Кан 2014, „Моята разходка в дивото / Wild“ на Жан-Марк Вале, с така очакваните Рийз Уидърспун и Лора Дърн, и двете номинирани за „Оскар” за изпълненията им във филма, „Най-екзотичният хотел Мериголд 2 / The Second Luxury Marigold Hotel” на майстора Джон Мадън, с участието на легендарните Маги Смит, Джуди Денч и Бил Най, както и „Все още Алис / Still Alice” на Ричард Глaцър и Уош Уестморланд, с участието на прекрасната Джулиан Мур, носителка на „Златен глобус”, наградата на актьорската гилдия, на още 10 награди от различни филмови форуми, а също и номинирана за БАФТА и „Оскар” за ролята й в този филм.

В програмата „Киното утре – откритията” ще представим революционния фестивален хит на Мирослав СлабошпицкиПлемето”, „Чудесата” на Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито от Кан 2014, както и още един хит от фестивала на Ривиерата – „Чест / Pride” на Матю Уорчъс, получил специалната „Queer Palm”, с номинации за „Златен глобус” и БАФТА и с участието на Бил Най, Имелда Стонтън и Пади Консидайн.

По традиция в рубриката „Ново българското кино” ще бъдат представени игралните филми, завършени след март 2014 и български документални премиери. Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона, а в партньорство с „Домейн Бойар” за четвърта поредна година е програмата „Кино и вино”.

За първи път фестивалът ще представи специален фокус върху кинематографията на Грузия. Очаквайте изключителна селекция на съвременни и класически филми, както и много гости, които ще ги представят лично пред българската публика.

На 19-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 12-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейският елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред професионална публика – филмови фондове, продуценти, дистрибутори, разпространители, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании. Партньори на София Мийтингс са: Producers Network, Cannes Market, Crossroads, Mediterranean Coproduction Market, Mediterranean Film Institute, Moscow Business Square, EAVE.

Радостно е, че тази година председател на Международното жури за първи път е български творец- това е познатият ни и обичан режисьор Стефан Командарев. С вълнение гледахме многократно наградения “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, а сега по екраните все още върви неговият филм “Съдилището”. Директорът на Феста Стефан Китанов- Кита откри една малка тайна- член на журито ще бъде и грузинският режисьор Леван Когуашвили- само преди месец, през декември”, гостува творческият екип на филма “Срещи на сляпо” в Дома на киното- София и в още няколко града в страната ни.

 • Кои ще бъдат филмите в международните конкурси?
 • Кои ще бъдат 12-те претендента за Наградата Jameson?
 • Кои режисьори ще представят лично филмите си в София?
 • Кои ще бъдат членовете на международните журита?
 • Кои ще бъдат носителите на Наградата на София за принос в киноизкуството, която тази година има своята 10-та годишнина?
 • Кои ще бъдат киносалоните на 19-ия София Филм Фест?
 • Какви ще бъдат цените на билетите и какви специални отстъпки ще има?

Пълната програма на фестивала, подробна информация за кината, филмите, гостите, нашите партньори и спонсори, ще бъде представена на основната пресконференция на 19-ия София Филм Фест, която ще се състои в края на февруари.

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here