Почина проф. Мими Дичева

0

Snimka Prof. DichevaВестта за внезапната кончина на проф. Мими Дичева покруси българската общност във Виена. Скърбим дълбоко за една достойна и сърцата българка – дългогодишен председател на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“ във Виена, талантлива и успешна концертираща пианистка, опитен и уважаван музикален педагог, обществено ангажирана личност!

Още с идването си във Виена през 1971г, проф. Мими Дичева активно се включва в дейността и ръководството на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“, създава и ръководи детски групи, детски хор, инициатор и организатор е на редица културни изяви. Наред с това е член на редколегията и работи като редактор на сп. „Новини“ и „Наша трибуна“, издавани във Виена. От 1987г е заместник-главен редактор на сп. „Новини/Наша трибуна“, а през 1996г е избрана за председател на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“.

Специална е заслугата на проф. Дичева за създаване на традицията на Ботевите дни в Австрия с поклонение пред бюста на Ботев в парка на Голс (Бургенланд) и тържествена вечер в БКИ – Виена. От 1999г тя бе всеотдаен и ревностен организатор на тези тържества.

С дейността си като председател на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“ в Австрия проф. Дичева успя да разшири сътрудничеството на организацията с Българското училище във Виена, със Студентското дружество, с Дружеството за австрийско-българско приятелство, както и с редица други организации на българите в Австрия, Словакия, Чехия.

Проф. Мими Дичева бе ярка, цветна и обаятелна личност. Изпълнена с енергия, оптимизъм и висок дух, тя увличаше и обединяваше около себе си българи от няколко поколения.

Дълбок поклон пред личността и светлата памет на проф. Мими Дичева, пред приноса ѝ за популяризиране и утвърждаване на българската култура и за съхраняване и укрепване на българския дух в Австрия!

Почивайте в мир, скъпа проф. Дичева!

Елена Шекерлетова
извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here