С хепънинг пред 1000 деца стартира кампанията „Безценни приказки“ на MoveBG

0
от театър „Реплика“, Саша Безуханова и актьорът Иван Юруков

Инициативата събира вълшебни истории на сайта www.prikazki.bg до края на май

С „Хепънинг на приказките“ пред близо 1000 деца стартира кампанията „Безценни приказки“, инициатива на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може). Събитието се състоя на 24 януари след премиерата на „Приказка за Малкия принц“ на Фортисимо Фамилия в зала „България“. Публиката от малки и големи се срещна с приказни герои, които им разказаха повече за кампанията. Те, както и всички български деца на възраст от 3 до 14 години, са поканени да споделят своите приказни истории за свободата, любовта, справедливостта, отговорността и пр. на сайта на инициативата www.prikazki.bg в периода 24 януари – 24 май 2015г.

„Безценни приказки“ цели да започнем разговор за ценностите с най-малките и да стимулира въображението и творческия потенциал на всяко дете,“ сподели Саша Безуханова, основател на MoveBG, по време на хепънинга. „В MoveBG вярваме, че ценностите са отправна точка и основа за по-доброто бъдеще на България. Вярваме в таланта и въображението на децата; в тяхната добросърдечност и безкористност.  Те имат нужда само от любов, за да се проявят. Ние ще им дарим пространство, за да ги изявят.  Сигурна съм, че ще има от какво да се поучим в тези детски истории, и да си припомним, че и всички ние носим доброта, безкористност и талант.”

Кампанията не само подкрепя малките писатели и читатели. Организаторите ще издадат най-добрите приказки, заедно с детски илюстрации, в печатна книжка. Те биха искали тя да достигне до всички деца, лишени от родителска грижа, които имат нужда от повече вълшебства в своя живот, както и от устойчиви морални ориентири. В България, по данни на ДАЗД, има над 3700 деца на възраст от 3 до 18 години, които живеят в специализирани институции. От MoveBG се надяват всеки, който иска книжката с „безценни“ приказки да достигне до тези деца, да дари средства за издаването ѝ. Повече информация има отново на уебсайта prikazki.bg, в секция „Дарете“.

Хепънингът се състоя с подкрепата на Фортисимо Фамилия, концертен комплекс „България“ и театър „Реплика“.

Повече информация за кампанията можете да намерите на www.prikazki.bg, във фейсбук страницата на „Безценни приказки“ и на www.movebg.com.

[box title=”Повече за MoveBG (България може)” style=”soft”]MoveBG e гражданска платформа, която обединява експерти и прогресивни граждани за общи действия в търсенето и намирането на адекватни, балансирани, дългосрочни решения за държавата и обществото. MoveBG осигурява пространство за свободно изразяване на активни и будни хора и спомага за постигането на гражданско съгласие. MoveBG стимулира утвърждаването на свободата, справедливостта, общото действие, развитието, прозрачността и отговорността в обществените отношения, бизнеса и управлението. Приема любовта, човечността, солидарността, съпричастието и моралът за висши добродетели. Допринася за спазване на върховенството на закона, зачитането на европейските ценности и авторитета на България в Европа и света.[/box]

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here