Млад талант от България грабна престижна музикална награда и спечели сърцата на румънската публика

0

Вилислав Андреев е младата надежда на България в поп музиката, признават специалисти в музикалното поприще. Наскоро двадесет и две годишният мъж спечели първо място в международния музикален фестивал за млади изпълнители „Кристaл Старс”, провел се в Двореца на културата в Яш, Румъния.

Четвъртокурсникът на Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров” се завърна с купа, грамота, парична премия и покана да представи България на международен фестивал за млади таланти в Неапол, Италия през следващата година.

Преди този невероятен успех, българска група от певци замина за музикалното състезание в Румъния, водена от вокалния педагог, композитор и диригент Росица Йорданова, директор на Музикална агенция „Artvoices”.

За да спечели престижната награда и да стигне до финала, младият изпълнител е преминал през два предварителни кръга, с участието на десетки фаворити от различни музикални формати от Европа. Въпреки конкуренцията, българинът печели сърцата на публиката и журито с песента на Лара Фабиан „Адажио”. Зад него остават десетки финалисти от различни държави на музикалния формат X Factor .

Вилислав Андреев не крие радостта си от престижното отличие и споделя, че неговото представяне е оценено от авторитетно международно жури в лицето на неговия председател Михай Александру. „В момента Александру е най-известният румънски композитор и рок китарист на група „Ирис”, чиято песен влезе в голямата битка на „Евровизия”, признава Вилислав.

„Беше уникално преживяване защото пях пред 5000 души”, споделя Вилислав. За своето представяне получил поздравления от организаторите и оценяващите на фестивала. Всичко това било излъчено на живо по румънската и молдовската национални телевизии. Андреев признава таланта и на заелите второто и третото място, които били млади изъплнители от Румъния и Молдова.

Не по-малко било вълнението по време на галаконцерта по награждаването, състоял се в най-големия мол на Балканите Palace Mall.

Възпитаникът на Националната музикална академия смята,че аплодисментите на публиката е най-вярната оценка за един творец. Вилислав харесва трудни и емоционални изпълнения. Любими песни от репертоара му са „Карузо”, „Адажио” и „Feeling good”.

Изключителен почитател е на певци като Графа, Орлин Горанов, Орлин Павлов и Васил Найденов. Определя гласа си като баритон с красив тембър. Увлича се по поп и R&B музиката. Казва, че в родният му град Велико Търново се раждат  много български таланти. Формулата за успех на Вилислав е силната вяра, емоцията и труда, които влага в музиката си. Вилислав обича да пътува и да се запознава с други култури, но е категоричен че ще остане да живее и твори в родината си. За себе си твърди, че е упорит, но и артистично-суетен. Вдъхновява се от любовта и я придава на публиката чрез песните си. Негово мото е да не бърза за никъде по пътя към лаврите. Предпочита признанието да дойде по-късно,но да е трайно, отколкото мигновено и за кратко.

Андреев се радва на развитието на съвременната българска музика, която според него не изоставала от световните тенденции, дори  бележела подем. Убеден е, че у нас има шанс за млади таланти, което допринася за обогатяването българската музикална култура.

Визитка
Вилислав Андреев е четвъртокурсник в НМА. Възпитаник е на известния търновски вокален педагог Венелина Пъневска. Мечтата на младият мъж е да навлезе професионално в света на музиката. Носител е на много награди от национални и международни конкурси за изпълнителско изкуство. Последното признание за неговия талант е Гран при от Кавказкия шампионат на изкуствата в Армения, където е избран и поканен да представи България като носител на Първа награда на Международния фестивал за песен на испански език „Abanico” 2014.

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here