Киномания 2014, част 2

0

Едно от най-дългоочакваните кинозаглавия на годината – „Игра на кодове” откри 58-то издание на престижния филмови фестивал в Лондон

benedict-cumberbenedict-the-imitation-game-movie-posterНай-впечатляващи на червения килим бяха дуото Кийра Найтли и Бенедикт Къмбърбач. Двамата актьори се появиха поотделно, но позираха пред фотографите и заедно. Къмбърбач раздаде на най-големите фенове автографи и си направи снимки с тях. Найтли беше неотразима и въпреки силния вятър и дъжда, блестеше на червения килим. Фестивалната премиера на драмата беше в рамките на Киномания 2014 на 23 ноември. Филмът ще тръгне по кината на 2 януари.

Една от най-великите истории на нашето време започва в мрачните дни на Втората световна война. Алън Тюринг е брилянтен математик от Кеймбридж, вербуван от британската армия, за да разбие нацистките кодове. Работата му начело на екип от непригодни гении не само съкращава войната, но и развива технологиите до степента, в която могат да бъдат изобретени компютрите.

В Кеймбрижд младият учен бързо се доказва като новатор в мисленето с теориите си за потенциала на изчислителните машини. Когато войната между Великобритания и Германия е обявена, теориите му се доказват в практиката. Тюринг лесно минава теста, който го прави член на свръхсекретна група- на нея е възложено да декодира критичните немски морски комуникации. За изненада на командващите офицери, познания по темата притежава и младата дама Джоан Клирк. Тюринг и Кларк бързо се сприятеляват и скоро се сгодяват. Но Тюринг е гей, борещ се със своята същност във времена, когато това е считано за престъпление и се наказва жестоко. Къмбърбач играе като безгрижен персонаж, който е колкото безстрашен, толкова и горд с интелекта си.. Неговото постижение се смята, че е съкратило войната с най-малко две години. Звездата от „Шерлок” Бенедикт Къмбърбач великолепно се превъплъщава в ролята на гения. След прожекцията преобладават мненията, че той е сред сигурните номинации за „Оскар“ догодина, а не е изключено и Найтли да попадне сред номинациите за актриси в поддържаща роля.

Филмът The Imitation Game с Бенедикт Къмбърбач в главната роля получи най-голямата награда на международния кинофестивал в Торонто – тази на зрителите (Grolsch People’s Choice Award).

Драмата на норвежкия режисьор Мортен Тилдум разказва историята на британския криптограф Алън Тюринг, разбил кода на немската машина за шифри „Енигма”. През 2011г сценарият на филма попадна в списъка на най-добрите отхвърлени от Холивуд сценарии и беше взет от киностудията Black Bear Pictures и Bristol Automotive само две години по-късно.

Още преди прожекцията на филма се заговори, че е напълно възможно ролята на на преследвания заради хомосексуалността си математик и компютърен иноватор Алън Тюринг (1912-1954) да стане една от най-добрите за британеца, познат ни от поредицата за Шерлок Холмс. Миналата година беше пуснат и филмът The Fifth Estate, в който той игра създателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, но филмът не беше посрещнат добре и от критиката и от зрителите.

Тюринг е сред най-влиятелни учени през XX век, създател на „машината на Тюринг” от 1936г – ранен прототип на компютъра. Филмът разказва за живота му през Втората световна война, когато, заедно с други математици, той работи като разбивач на кодове във Великобритания.

Въпреки приноса си във войната срещу нацистка Германия, подчертан и от Чърчил, Тюринг е арестуван през януари 1952г за хомосексуална връзка с 19-годишен. Признава се за виновен и е осъден на химическа кастрация чрез инжектиране на женски хормони.

Две години по-късно умира от отравяне с ябълка, съдържаща цианид. Смъртта му официално е обявена за самоубийство, а според негови биографи по този начин той е пресъздал любимата си приказка – „Снежанка и седемте джуджета”. Повече от половин век след смъртта му – през 2009г, тогавашният британски премиер Гордън Браун публично се извинява за „нечовешкото отношение” на властите.

Друга известна британска актриса – Кийра Найтли, е в ролята на Джоан Кларк, неговата сътрудничка в разбиването на кодове и за кратко годеница преди той да разкрие хомосексуалността си. Във филма играе и Матю Гуд.

Вариант за изпълнител на ролята на Тюринг е бил Леонардо ди Каприо, който обаче се отказал заради ангажиментите си покрай „Великият Гетсби” и „Вълкът на Уолстрийт”.

Международният кинофестивал в Торонто в някаква степен „предсказва“ бъдещите лауреати на „Оскар“. По различно време там са участвали „Беднякът милионер”, „Речта на краля”, „12 години в робство” и др. За разлика от други подобни фестивали, в Торонто няма официално жури – победителя определят зрителите с предпочитанията, които дават при гласуването си.

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here