Храна за тялото и душата предложиха в НЧ „Димчо Дебелянов”

0

В столичното НЧ „Димчо Дебелянов-1960” гостуваха две невероятни жени, известни с таланта си да създават, да образоват, да показват, да обединяват и да помагат дори и на онези, които живеят извън пределите на родината.

Това са Даниела Челебиева – член на УС на сдружение „Съюз на българските пчелари” и главният редактор и издател на сп. „Черно и Бяло” Станислава Пекова.

С много любов и прецизност Даниела Челебиева бе подготвила специален щанд от различни видове мед, пчелни продукти, сертификати, награди и грамоти, брошури, книги, авторски издания от тематични стихове и песни. Тя и нейните близки пристигнаха от Шумен, за да покажат на софиянци невероятните продукти, които носят здраве, дълголетие и жизнерадост.

Пред гостите Челебиева благодари за поканата и разказа за своята съпричастност и пряко участие в работата на шуменските читалища, като областен председател към сдружение „Съюз на българските пчелари”.
– „Една от задачите на сдружението е популяризиране ролята на пчелните продукти, пчелния мед, здравето и дълголетието на човека. Без мед, не сядайте на софрата”, призова лъчезарната дама. Присъстващите се впечатлиха от песните за меда, сътворени специално за представянето на този чудодеен продукт. Стана ясно, че е подготвен диск за българските традиционни празници, за мястото на меда и пчелите във вид на благословия и наричане за берекет и плодородие. „Като хористка в хор „Планинско ехо” чрез песни се стига по-лесно до хората, като им разкажем колко са полезни пчелните продукти”, признава Челебиева. Такива празници се организирали в читалища, училища, детски градини, клубове на пенсионери, ученически клубове, клубове по туризъм. Последната изява на сдружението на пчеларите са „Есенни празници с пчели и мед” в шуменските училища, където под формата на приказки и поучителни истории доближават подрастващите до традициите. Тогава се раздават питки с мед за здраве и срещу болести. Челебиева запозна любопитната публика с полезното въздействие на меда за всички възрасти и с пчелните продукти, които действат срещу вируси, бактерии, ракови заболявания, укрепват имунната система и забавят стареенето на клетките.

Тя не пропусна да изтъкне автори и лекари работили с пчелни продукти с голям принос в медицината като д-р Стоймир Младенов и проф. Христо Мермерски. Челебиева разказа за полезното действие на пчелния восък, пчелното млечице, пчелния клей, за профилактиката и лечението на хронични болести. С голям интерес всички научиха повече за действието на меда, който съдържа над 450 вида полезни вещества, минерали, витамини, за неговото действие като еликсир на здравето, младостта и любовта. Даниела предложи и някои лесни рецепти с мед за здрав сън и срещу ежедневния стрес, действащи тонизиращо. Чуха се и любопитни случки, например че българските алпинисти ползвали мед, за да покорят връх „Еверест”.

– „На фона на душевната нищета и оглупяване, четенето на книги лекува, каза Красимир Петков – директор на издателска къща „Ентропи 1”. Станислава Пекова и Петър Красимиров са редактори на „Енциклопедия Китай”, която е уникално издание от над 500 страници. Книгата е първата енциклопедия за Китай издавана у нас, събрала най-любопитни подробности от историята, икономиката, културата, мъдростта, легендите и китайската медицина на тази необятна и загадъчна древна страна. Енциклопедията намира своите читатели сред студенти, преподаватели, журналисти, издатели и сред цялата ни общественост. Този проект е дело на радио Китай за чужбина и издателска къща „Ентропи 1” чрез сп. „Черно и Бяло” – медиен партньор на Съюза на българските журналисти. „Енциклопедия Китай” е първото издание в Европа и предстои да излезе на още 30 езика на най-стария континент. Над него са се трудили десетки журналисти в българската секция на радио Китай и екип от родни специалисти.

„Книгата е за любознателните от всички възрасти и потапянето в магията на китайските потайности ще ви донесе извисяване” – казва Петков. В това се убеди и публиката, която освен от меда, вкуси и от загадките и културата на солидното издание.

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here