Археологии, Албена Баева, галерия “Васка Емануилова”, 06.11.–06.12.2014

0

В рамките на платформата за млади автори и съвременно изкуство на галерия „Васка Емануилова” – „Място за срещи” ще бъде представена самостоятелна изложба на Албена Баева, свързана с паметта, технологиите и изкуството.

Албена Баева е автор, който последователно изследва възможностите да се изграждат интерактивни инсталации чрез технологии и разни инструменти, създадени на базата на софтуер с отворен код. Художничката е показвала свои работи в множество фестивали, самостоятелни и групови изложби в различни градове в страната, а също и в Унгария, Австрия, Финландия, Италия, Кипър и др.

ArcheaologyofPresent02В изложбата си „Археологии” тя представя две инсталации, които са свързани с различни образи от кино и видео архиви: едната от тях използва колекция от полуизгорели филмови ленти, намерени в изоставено кино в село Деветаки; другата се базира на заснетия пърформанс „Brocken Fall (Organic)” от 1971г на мистериозния художник Бас Ян Адер, който е известен като представител на т.нар. романтичен концептуализъм. В инсталациите са включени различни инструменти, чрез които се създава връзка между зрителите и образите. Кадрите от филмови ленти могат да бъдат колажирани в различен ред, защото са свързани с клавишите на детско пиано, а чрез собственото си движение зрителите могат да се свържат с действието в пърформанса на Бас Ян Адер. Художничката се занимава с въпроса за паметта, като я свързва с личното преживяване. Нейните работи превръщат абстрактния и отдалечен архив на изкуството или кино индустрията в близък и непосредствен спомен.

Инсталациите са продължение на заниманията на Албена Баева, която през 2013г работи по номинирания за „Икар” танцов спектакъл „ARTeFACT”, както и по постановката на Марий Росен „Очите на другите” (2013), представена в Народния театър. През 2011г художничката спечели наградата „Есл”, а тази година бе сред номинираните автори за наградата „База”. Албена е съосновател на Runabout project, който представлява платформа за поредица от интерактивни пърформанси. Заедно с Петя Боюкова и различни музиканти те създават нови инструменти от различни подръчни хардуерни и софтуерни компоненти, с които изследват взаимодействието между звуци и образи в реалната среда на пърформанса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here