Столичният „Руски клуб” навърши 24 години и събра приятелите си

0
Музикален ансамбъл „Душата пее” към „Руски клуб” – София и Нонна Дикова

Сдружение „Руски клуб” в София отбеляза 24 години от създаването си в Мраморната зала на Руския културно-информационен център в столицата. Част от членовете на клуба са ветерани от Великата Отечествена война, концлагеристи и оцелели от блокадата, пояснява председателят Нонна Дикова.

В препълнената зала, освен героите от войните и ветераните,   бяха дошли приятели, съмишленици и съратници, които с усмивка и добър дух очакваха празничната програма и поздравленията. А те не закъсняха. За да отбележат 24 години от основаването на Руския клуб дойдоха Евгений Гузеев – съветник и завеждащ консулски отдел на посолството на Руската федерация в Република България, Снежана Тодорова – главен секретар и и.д. председател на Съюза на българските журналисти, председател на сдружение „Найден Геров”, Чавдар Стоименов – председател на НС на Българския антифашистки съюз, Светлана Шаренкова – председател на форума „България-Русия”, Людмила Михова – председател на руския клуб „Приятели”, представители на руската църква. Поздравления за клуба дойдоха и от Федерацията за приятелство с Русия и народите на ОНД с председател проф. Захари Захариев и от Софийско сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски” с председател Любомир Коларов.

С много любов и признателност гостите поздравиха членовете на Руския клуб, пожелаха бъдещи успехи и устрем към нови духовни светове.

Бурни аплодисменти посрещнаха изпълненията на децата от „Малкото училище” с ръководител Любов Берова. За доброто настроение се погрижи ансамбъла към руския клуб „Душата пее”, който изненада своите почитатели с нови песни в репертоара си, посветени на ветераните и героите от войните. Бе прочетено и специално стихоторение по повод 24 години от основаването на клуба. В празничната програма се включиха Теменужка Димитрова и Владимир Малинов.

С идейната благословия на Нонна Дикова бе представена изложба на тема „Те победиха войната”. Уникалните фотографии са от фотоалбума, подготвен във връзка с 60-годишнината от Великата Отечествена война. Дело на клуба е също документален филм за ветераните , посветен на 65-годишнината от Победата над фашизма. Руският клуб подготвя книга по случай 70-годишния юбилей от края на Великата Отечествена война, а главни герои са всички участници преживели тежките и преломни събития.

Празничната вечер завърши с признателни думи към организаторите и хората на духа, които дават стимул за развитието на културата и духовността. Ветераните не скриха радостните си сълзи и благодариха за подареното цвете, което бе малък жест от страна на руския клуб към самите тях и житейските им съдби.

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here