Фестивалът на патриотичната и фронтовата песен събра над 1300 изпълнители

0

РКИЦ ще отвори врати за гала-концерта на наградените

Пълна зала и бурни аплодисменти посрещнаха Петнадесетия фестивал на патриотичната и антифашистка песен”Сребърни чучулиги” и Дванадесетия фестивал на фронтовата песен”Альоша”.

Над 1300 участници от цялата страна огласиха залата на „Позитано” 20 в столицата. През настоящата година празникът е посветен на 70-годишнината от деветосептеврийската революция у нас и 70-тата годишнина от Победата над фашизма и 80 години от рождението на Юрий Гагарин.

Организатори на празника са централния, градския и областен съвет на Българския антифашистки съюз, Фондация „Устойчиво развитие за България”, Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, НД „Русофили”, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, Федерация „Съюз на съотечествениците”, Руския културно-информационен център и „Дом на Москва” в София.

Сред гостите бяха Гуо Йеджоу – посланик на Китайската Народна Република в България, Темиртай Избастин – посланик на Република Казахстан у нас, Чън Би-Хо – посланик на Република Корея в България, Янаки Стоилов и Георги Божинов – депутати от БСП, председателят на ГС на БСП Калоян Паргов, председателят на софийската организация на БАС Борис Цветков. Събитието уважиха и представители от Руското посолство у нас. Поздравителни адреси бяха поднесени от посланикът на Русия в България – Н.пр.Юрий Исаков и председателят на БСП Михаил Миков.

Организаторите на двата фестивала проф.д-р Теодора Сачанска, Чавдар Стоименов, Борис Цветков, Любомир Коларов, Борис Громов, Николай Малинов и Боряна Илиева получиха заслужени почетни грамоти.

Музикалното събитие събра самодейци от 41 населени места, 65 хорове и вокални групи, 12 дуета, 34 индивидуални изпълнители, 52 деца. Най-малкият на 5 години, а най-възрастния на 86. В продължение на два дни над 2000 зрители се насладиха на невероятните таланти, които представиха български и руски песни.

На откриването на празника прозвуча песента на Емил Димитров „Моя страна, моя България” в изпълнение на магнетичната Грета Ганчева. Бурните аплодисменти не спряха и по време на изпълненията на сливенската вокална група „Русская песня” с художествен ръководител Нина Михайлова. Истинска радост на публиката доставиха гласовете на формациите „Червена роза”, „Ран Босилек”, „Славейни гласове”. С приповдигнато настроение бе посрещнато артистичното и ведро представяне на певците от руското посолство начело с Кирил Рънза. Десетки бяха индивидуалните изпълнители сред които Сонай Юсеин, Ани Ушева, Наташа Горношенко.

Всички състави и изпълнители получиха диплом и грамота за участие за българска и руска песен, книги, музикален диск, а за децата и шоколад.

Тази година журито на фестивала ще има доста затруднения при определяне на наградите, казва проф.д-р Теодора Сачанска, член на Постоянното Присъствие на ЗС „Ал.Стамболийски” и член на НС на Отечествения съюз. Тя припомни, че първият фестивал „Сребърни чучулиги” се състоял на 13 декември 1998г, с участието на над 200 души на различна възраст. Идеята идва от една среща в клуб „Пчела” в столичния квартал „Красно село”. Организатори са ГС на БАС, ГС на БСП, ЗС „Ал.Стамболийски” и Сдружение „Насока”, а организационната комисия на фестивала тогава е представена от Симеон Игнатов, Теодора Сачанска, Леон Алмалех, Мария Александрова, Сашо Радев, Стоянка Пенева, Петър Тенев. Година по-късно във връзка с Деня на победата 9-ти май, бил организиран и друг фестивал на фронтовата песен наречен „Альоша”. От обединяването на двата музикални формата и до днес председател на компетентното жури е проф. Михаил Букурещлиев. Години наред в състава му участват знакови имена на родната култура и музика като Маргрет Николова, Чавдар Маждраков, Стоян Ангелов, Лили Бръчкова. В знак на признателност към тях на тазгодишния музикален форум, присъстващите от тях получиха грамота и плакет. В настоящия музикален празник председател на журито е отново проф. Букурещлиев, композитора Кирил Икономов, поета и издателя Лозан Такев, проф. Стоян Ангелов,Румяна Владимирова, Надя Стоичкова и Калина Диханова.

Проф. Сачанска не скри, че изпълненията на стотиците самодейци през тази година приповдигнали духа на публиката, развълнували сърцата и душите на всички. Тя е убедена, че това е искрица надежда за краят на духовната криза и духовният срив на нацията ни. Тя сподели още, че фестивалът обединява всички поколения и радва най-младите изпълнители, които искат да покажат част от таланта и любовта си към музиката и изкуствата. „Фестивалът допринася да си подадат ръка хора от най-различни социални групи, водени единствено от чувството за красота и хармония, за един по-миролюбив свят”, споделя проф. Сачанска. И отправя покана за гала-концерта  на отличените изпълнители от 15-тия фестивал „Сребърни чучулиги” и фестивалът „Альоша”,който ще бъде през декември в залата на РКИЦ в столицата.

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here