Месеци на българското изкуство и култура в Лондон

0

Българската култура и изкуство ще бъдат представени в рамките на третото издание на Лондонския фестивал на българската култура, организиран заедно с Български културен институт Лондон и със съдействието на посолството на Република България във Великобритания.

В рамките на 2 месеца в британската столица, с над 20 събития, България ще издигне още по-високо националната ни култура – 8 симфонични и камерни концерта, от които 4 джаз и фолклор, 3 изложби, 5 кинопрожекции, 4 театрални спектакли.

Концертите ще бъдат изнесени в едни от най-известните зали в Централен Лондон – “Кадоган Хол”, “Клапам Гранд”, Кралския колеж по музика и др.

Изцяло българска програма от произведения в класически и етно стил ще прозвучи на откриването на фестивала в изпълнение на Кралската лондонска филхармония и известния наш изпълнител на кавал Теодосий Спасов. Звездният афиш се попълва от номинираната за награда “Грами” композиторка Добринка Табакова, сопраното Ваня Ватралова-Станков и главния диригент на Софийска филхармония Мартин Пантелеев. http://www.cadoganhall.com/event/classical-meets-ethno-jazz-141020/

Български културен институт Лондон се включва в Лондонския фестивал с богата и наситена програма.

Директорът на “София Филм Фест” Стефан Китанов ще открие “София Филм Фест – Лондон” с премиерата на новия филм на Стефан Командарев „Съдилището“. Специален гост на събитието ще бъде и Севда Шишманова, програмен директор на Българската национална телевизия. В рамките на фестивала ще бъдат показани филми, носители на международни отличия: „Отчуждение“ на Милко Лазаров, „Жената от фара“ на Ана Стефанова. Също така, специален и скъп гост на кино-секцията ще бъде звездата на българското кино и театър Татяна Лолова, която Георги Тошев ще представи с документалния си филм „Актрисата, която се смее”. Колосът на българската кинорежисура Георги Дюлгеров ще гостува с непоказания филм „Буферна зона“.

Четири театрални спектакъла ще бъдат представени в секцията „Театър“ на фестивала: “Диагноза: Едит Пиаф” на Бургаския драматичен театър, с изключителното участие на звездата Тони Димитрова; http://www.fatsoma.com/events/111504/ “Театър 199” със спектакъла “Кики Ван Бетовен” с Миглена Караламбова; английската театрална трупа “A Spell in Time”, която ще участва с „Български митове и легенди“ (https://www.facebook.com/ASpellInTime/info). С приближаването на Коледа, Столичният куклен театър ще зарадва малки и големи с участието на поп-певицата Поли Генова в нашумелия спектакъл „Някои го могат, други – не“.

Секция “Музика” ще се представи с концерт на групата “Обичайните заподозрени” с обичаните от всички: Стефан Вълдобрев, рок-легендата Иван Лечев, виртуозът Стоян Янкулов, Веселин Веселинов – Еко и китарната звезда от новото поколение Мирослав Иванов http://www.fatsoma.com/events/112695/. Известният Калин Вельов и формация „Тумбаито”, партнирайки си с джаз – тромпетиста Мишо Йосифов ще дарят на публиката два незабравими часа съвременен джаз и латино ритми http://www.fatsoma.com/events/112697/.

Стогодишнината на Борис Христов ще бъде отбелязана с филма на професор Магдалена Манолова „Молитвата на Борис Христов“, изложба и концертите на българската цигуларка Деворина Гамалова с пианиста и композитор Красимир Тасков, и челистката Лора Маринова.

В специален концерт в Кралския колеж по музика Лондонският български хор ще разкрие гласовете, изграждащи цялостния звук на ансамбъла. Наред с внушителния звук на големия хор, певците ще се разделят на малки групи, които ще изпълнят по-нежни народни песни. https://www.youtube.com/watch?v=_qnCZU_3mcA

В секция „Изобразително изкуство“ ще бъдат показани творби на класика на българската живопис Дечко Узунов, известния скулптор Георги Чапкънов, фотография на покорилата Америка и Канада Ели Йонова, както и изложбата Plakatkombinat, представена от телевизиония водещ Даниел Ненчев с кураторката Анна Симеонова.

Специален акцент на фестивала ще бъде поставен на младите български таланти, чрез съвместна изложба на три талантливи български деца, творящи в областта на изобразителното изкуство и концерт – класическа музика от стипендианти на училище „Уитгифт”.

Фестивалът ще бъде закрит на 17 декември с „Вечер на България“.

Като венец ще бъде концерта на световноизвестния изпълнител на етно-джаз Теодосий Спасов с аудио-визуалното шоу на проект Балканsky, популярната певица Деси Добрева и специалното участие на актрисата Бойка Велкова.

Посетителите ще се запознаят с модния дизайн на младата моделиерка Мирела Братова, ще се очароват от българските бутикови бижута на Мария Иванова и гурме кухнята на нашумелия в Лондон готвач Георги Янев. Дегустацията на вино от най-добрите български изби ще допринесе за пълноценното преживяване с неотразимата българска култура.

Генерален спонсор на фестивала тази година е О2 International Sim. Сред спонсорите са и компаниите: “New Balkans Law Office”, “Нигеста”, “Електроимпекс” и “Левенес”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here