„Речник на колокациите. Комбинациите от думи в италианския език“

0

PlakatТОЧНИТЕ ДУМИ ЗА ТВОИТЕ ИДЕИ е заглавието на представянето на „Речник на колокациите. Комбинациите от думи в италианския език“ на издателство „Дзаникели“, със съставител Паола Тиберий, което ще се състои на 20 октомври от 18:30 ч. в Заседателна зала 1 в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Събитието е част от програмата, организирана от Италианския културен институт в София в рамките наXIV СЕДМИЦА НА ИТАЛИАНСКИЯ ЕЗИК ПО СВЕТА (20-25 октомври 2014), под почетния патронаж на президента на Републиката, чиято тема е “Да напишем новата Европа: италианската издателска дейност, автори и читатели в дигиталната ера”.

Речникът на колокациите е практически инструмент, съставен от Паола Тиберий за издателство „Дзаникели“, едно ново издание, което разглежда думите от гледна точка на асоциативната им способност, като предлага думи, които могат да бъдат комбинирани помежду си.Колокациите са комбинации от две или повече думи, които заедно образуват израз с определено значение: „силно кафе“, „неудържима радост“, „премахвам съмнение“, „спя дълбоко“.

С шест хиляди думи и повече от двеста хиляди колокации, Речникът на колокациите е идеалният инструмент за всички, които искат да обогатят езиковите си познания, да пишат и говорят разбираемо. Речникът е интуитивен и лесен за употреба.Освен това е изключително ценен за чужденците, които работят с италиански език, тъй като колокациите са изрази, характерни за всеки един език и невинаги могат да бъдат преведени буквално на друг език: например италианската колокация “prestare attenzione”(букв. „давам внимание“) има своя еквивалент на английски – “pay attention” (т.е. „плащам внимание“).Речникът разполага и с DVD-версия.Дискът съдържа цялото съдържание на хартиеното издание, както и иновативния Езиков асистент, който предлага колокации докато пишете.

Паола Тиберий има диплома по специалност DAMS (Дисциплини Изкуство, Музика и Спектакъл) от Университета в Болоня. С обучението си по музика и пиано е съчетала интереса си към езиковото търсене и по-специално към лексикографията. Речникът на колокациите е плод на десетилетна работа, целяща да обедини теоретичното задълбочаване и практиката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here