Русия и Китай сключиха 40 споразумения

0

В резултат от срещата на китайския премиер  и министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев, двете страни сключиха 40 споразумения, предаде ТАСС.
Встреча премьер-министра РФ Д.Медведева и премьера госсовета Китая Ли Кэцяна

Както от Москва, така и от Пекин отбелязват, че отношенията между двете страни „са навлезли в нов етап на развитие”.

Русия и Китай са дългогодишни стратегически партньори. Но напоследък отношенията им достигнаха много високо ниво, заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев: [pullquote]„Ние наистина се намираме на много високо ниво на нашите отношения, които се характеризират като стратегическо партньорство. Китай е първият ни външнотърговски партньор. През последните шест години, обемът на двустранната търговия се е увеличил повече от два пъти – от 40 до 90 милиарда долара.”[/pullquote]
Един от 40-те документа, подписани в рамките на руско-китайската среща, е споразумението за сътрудничество в сферата на доставките на природен газ. Според договора, подписан през май между руската компания „Газпром” и китайската „CNPC”, руският газ ще стига до Китай по газопровода „Силата на Сибир”, строителството на който започна през септември. Годишният обем на планираните доставки е 38 милиарда кубически метра, на стойност 400 милиарда долара. Междуправителственото споразумение е за срок от 40 години, а след изтичането на този срок автоматично се удължава.

Големите държавни нефтени компании – „Роснефт” и „CNPC” подписаха документ за задълбочаване на стратегическото сътрудничество. „Роскосмос” се договори с Китай за сътрудничество в областта на глобалните навигационни системи. Освен това, Централната банка на Русия и Народната банка на Китай подписаха споразумение, което ще позволи на страните да увеличат дела на плащанията в националните валути – рубла и юан.

Позициите на двете страни са близки и по международните въпроси. Русия и Китай се превърнаха в сериозна противотежест на САЩ и техните сателити, каза на срещата с премиера на Китай председателят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин: [pullquote]„Тясната координация на позициите на Русия и Китай по международните въпроси в момента е сдържащ фактор по отношение на политиката на някои западни страни. На първо място, на САЩ, чиято политика в различни региони на света сега носи дестабилизация, хаос, и, за съжаление, води до много човешки жертви.”[/pullquote]
Сергей Наришкин благодари на Пекин за разбирането на позицията на Москва относно украинската криза, както и за това, че китайското правителство отказа да подкрепи на антируските санкции. Ли Къцян, от своя страна, заяви, че Русия и Китай се отнасят един към друг с уважение, като равноправни партньори. И потвърди, че Пекин е готов да изведе отношенията с Москва на ново ниво.

На 14 октомври, Дмитрий Медведев и Ли Къцян ще вземат участие в III Московски международен форум „Открити иновации”, страна-партньор на който тази година е Китай. На същия ден е планирана среща между премиера на Китай и руския президент Владимир Путин.

Олга Гурска

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here