Виетнам и Европа се прегръщат

0

Бързото развитие на Виетнам, връзките му с България и започващата европейска обиколка на виетнамския премиер Нгуен Тан Зунг бяха във фокуса на срещата в СБЖ с посланика на Ханой у нас Ле Дък Лиу
32520-01-Le-Duk-Luy-SBJ_960_539[pullquote]Посланикът на Виетнам Ле Дък Лиу разказа на среща в СБЖ за развитието на страната си и за международните ѝ изяви[/pullquote] България и Виетнам развиват нов модел икономическо сътрудничество и то вече се изпълва с взаимоизгодни съвместни проекти, заяви на среща в СБЖ виетнамският посланик у нас Ле Дък Лиу. Той разказа за бързото развитие на Виетнам през последните десетилетия и за двустранните ни връзки. Посланикът се спря и на започващата европейска обиколка на виетнамския премиер Нгуен Тан Зунг в Брюксел, Милано, Рим, Ватикана, Берлин. Очаква се Виетнам и ЕС да сключат договор за свободна търговия. В Милано Нгуен Тан Зунг ще участва в 10-ия форум на върха на АСЕМ (Среща Азия-Европа).

Посланик Ли Дък Лиу направи подробен обзор на впечатляващия икономически ръст на Виетнам, на успехите му в социалната област и на растящия му международен авторитет, постигнати в годините след старта на политиката Дой Мой („Обновление”), лансирана от управляващата ВКП на VІ ѝ конгрес през 1986г. Целта на тази политика е трансформиране на централизираната планова икономика в пазарна и социална. В резултат само три години по-късно Виетнам се превръща от вносител в износител на храна – и то третия в света по този показател. В страната е създадена и много благоприятна среда за капиталовложения от чужбина благодарение на приетия гъвкав закон за чуждестнранните инвестиции.

В периода 1996-2010г Виетнам вече може да се похвали със 7% среден ръст на БВП. Световните статистики го местят от страните с ниски доходи на населението при страните със средни доходи. Световната икономическа криза неизбежно дава своето отражение и върху отворената виетнамска икономика и ръстът леко се понижава, но тенденцията е към възвръщане на темпото. През 2013г е отбелязан ръст от 5,6%. За текущата 2014-а се очаква да достигне 5,8%, а за догодина се предвижда 6%.

Социалните инвестиции във Виетнам са 30% от БВП, а експортът на страната има ежегоден ръст от 22%. Инфлацията се контролира. Курсът на националната валута – донга, се е повишил с 6% и е стабилизиран. Увеличава се валутният резерв.

Посланик Ле Дък Лиу отбеляза, че на международното поле Виетнам е активен член на авторитетни организации – като СТО (Световната търговска организация), АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия), АПЕК (Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество). В момента АСЕАН е председателствана именно от Виетнам. А през 2017г страната за втори път ще е домакин и на ежегодната среща на върха на АПЕК.

Виетнам отдавна е преодолял негативите от някогашното американско ембарго. Отношенията със САЩ са нормализирани и се развиват успешно и динамично на принципа на всеобхватното партньорство. Отношения на стратегическо партньорство свързват Виетнам с Русия, Япония, Франция, Германия и др.

Двустранните връзки с България, които имат вече 65-годишна история и които навремето получават силен тласък при визитата на бащата на виетнамската независимост и първи президент на свободен Виетнам Хо Ши Мин в България през 1957г, днес се развиват въз основата на нов модел икономическо сътрудничество. Той бе лансиран по време на официалното посещение на българския президент Росен Плевнелиев във Виетнам през 2013г, каза посланик Ле Дък Лиу.

Негово превъзходителство изрази съжаление, че в момента стокообменът ни е много нисък и изостава от активните политически контакти между страните ни. Българският експорт за Виетнам е едва 18 млн. долара, а виетнамският внос у нас е 40 млн. долара. Новият модел за икономическо сътрудничество обаче дава шанс за растеж в тази сфера. Той също така отваря възможности страната ни да внася първично преработена виетнамска продукция, която да се допреработва на нашите черноморски пристанища и да се реекспортира в трети страни.

Големи български фирми като „Булгартабак” и „Приста ойл” вече имат сключени договори за перспективен бизнес с виетнамски партньори. „Булгартабак” ще произвежда съвместно с „Винатаба” цигари за износ в страните от Югоизточна Азия, а „Приста ойл” ще преработва и пречиства отработени машинни масла, което ще допринесе за големи икономии в страна като Виетнам, където най-масовият транспорт са мотоциклетите. Тези споразумения бяха склюбени по време на много ползотворната визита на премиера Пламен Орешарски във Виетнам през април т.г.

Виетнам е готов да бъде врата за българския бизнес към страните, влизащи в АСЕАН и АПЕК и се надява, че на свой ред България ще е врата за Виетнам към ЕС, каза посланик Ле Дък Лиу. Той отбеляза важността на започващата европейска обиколка на министър-председателя на Виетнам Нгуен Тан Зунг. От 13 до 15 октомври виетнамският премиер ще е на официални посещения в Белгия, в централата на ЕС в Брюксел и в Германия.

От 16 до 17 октомври Нгуен Тан Зунг ще е в Италия. Там ще вземе участие в 10-ия форум на върха на АСЕМ (Среща Азия-Европа) в Милано. На 18 октомври ще е гост на папа Франциск във Ватикана.

Отношенията между Виетнам и Европейския съюз като цяло, както и с отделните европейски страни, се развиват успешно и динамично от десетилетия. ЕС е най-големият външен пазар за виетнамски стоки, приемайки 17,7% от целия виетнамски износ. Стойността на този износ за ЕС през 2012г възлезе на 20,3 млрд. долара. Експортът на ЕС за Виетнам пък достигна тогава 8,8 млрд. долара.

През юни 2012г стартираха и преговори за сключването на договор за свободна търговия между ЕС и Виетнам. Те са вече във финала си и се очаква до края на 2014-а договорът да бъде подписан. Тази тема ще е водещ акцент при сегашното посещение на Нгуен Тан Зунг в Брюксел.

Гласът на Виетнам ще се чуе и на 10-тата среща на АСЕМ в Милано. Членове на основаната през 1996г АСЕМ днес са 49 страни от Азия и Европа, на които се падат 60% от световния БВП и 2/3 от световната търговия, както и две международни организации – ЕС и АСЕАН. България също е участник в тези срещи. Там са представени и световни сили като Русия, Китай, Индия, Германия, Франция и т.н.

Тези срещи винаги се фокусират върху сътрудничеството и стабилността в света, а това са жизненоважни теми особено в сегашната сложна международна обстановка, утежнена от немалко кризи в различни части на планетата.

Интерес ще предизвика и предстоящата среща на виетнамския премиер с папа Франциск. Посланик Ле Дък Лиу припомни, че мнозинството от вярващите във Виетнам са будисти, но там има също доста католици, както и представители на други религии. Виетнамците се гордеят с голямата религиозна и етническа толерантност в страната си.

Къдринка Къдринова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here